5 důvodů, proč vyzkoušet RAW neboli syrové potraviny

1. Více minerálů a vitamínů
Tepelnou úpravou potrava ztrácí celou řadu vitamínů a důležitých sloučenin, které jsou důležité pro správné fungování organismu. Poměrně značný rozdíl je například u olejů, kdy panenské čisté oleje lisované za studena obsahují mnohem více zdraví prospěšných látek, než komerčně vyráběné oleje lisované pod vlivem vyšší teploty.

2. Přírodní chuť
Když vyzkoušíte RAW potraviny, jako jsou různé snídaňové směsi, sušená semínka nebo přírodní a neupravené ořechy, s překvapením zjistíte, jak dokážou být i obyčejné potraviny lahodné. Zdraví a vitamíny, které se v nich skrývají příjemným bonusem a vy si zároveň pochutnáte na skvělém jídle.

3. Potraviny bohaté na enzymy
Tepelnou úpravou, vařením, pečením, smažením nebo úpravou v mikrovlnné troubě, přichází strava kromě vitamínů i o cenné enzymy. Enzymy jsou esenciální látky, které jsou nezbytné pro zajištění některých životně důležitých funkcí v našich buńkách. Přírodní strava jich obsahuje celou řadu. Ať už si dáte syrové ovoce nebo zeleninu, případně vyzkoušíte uzobávat sušené plody moruše, sušený banán, nebo vám zachutnají nepražené kakaové boby, vaše tělo se vám jistě odmění.

4. Žádné chemické zpracování
U RAW potravin máte jistotu, že neobsahují žádné neznámé látky. Nejsou obohaceny konzervanty nebo jinými přísadami, které jsou nutné pro udržení optimální chutě i po tepelné úpravě. V případě, že vám není lhostejné, co jíte a z čeho se potrava skládá, jsou RAW potraviny tím správným řešením. Tento stravovací směr si klade za cíl dosáhnout do nejlepších výsledků v chuti a bohatosti stravy bez toho, aby došlo ke ztrátě cenných látek nebo zatěžování organismu zbytečnou chemií.

5. Nové recepty a chutě
Při objevování RAW potravin narazíte na zcela nové recepty a chutě, o kterých jste předtím ani neměli tušení. Zbavíte se komerčního potravinářského průmyslu, který vám na každém rohu nutí celou sadu glutamátů, protože jinak přeci dobře nic nechutná. Opak je pravdou. Přírodní chuť s použitím vhodného koření nebo bylinek vytvoří znamenité pokrmy. RAW dorty nebo zákusky jsou neopakovatelným zážitkem stejně tak jako jiné pokrmy vytvořené v souladu s RAW stravováním s co nejmenší tepelnou úpravou a důrazem na původnost a prospěšnost použitých potravin.


Autor: Šárka Stuchlíková

AutorŠárka Stuchlíková
Blog-datum21.3.2016
ČlánkyZdravá strava
Chovatelské potřebyPsi