10 nejlepších receptů s javorovým sirupem

Javorový sirup patří mezi zdravé sirupy. Přestože obsahuje stále dost cukru, při slazení jej stačí dát až o třetinu méně, než by bylo zapotřebí u řepného cukru. Zároveň je významným zdrojem mnoha důležitých minerálních látek, vitamínů, antioxidantů a dalších cenných živin. I proto se dnes podíváme na pár oblíbených receptů s javorovým sirupem.

1. Americké pancakes s javorovým sirupem
Pokud si skutečně chcete vychutnat chuť javorového sirupu, měli byste začít s tradičním receptem. Nejedná se sice o žádnou nízkokalorickou dobrotu, ale jednou za čas si každý zaslouží královskou snídani v podobě nadýchaných lívanců s javorovým sirupem.

Počet porcí: 2

Ingredience:
135 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžíce cukru
130 ml polotučného mléka
1 vejce
4 lžíce másla
přepuštěné máslo na smažení
javorový sirup

Postup:
V míse si nejprve smíchejte suché suroviny - mouku, kypřící prášek, sůl a cukr. Poté k nim přilijte vyšlehané vejce s mlékem a dvěma lžícemi rozpuštěného másla. Vytvořte hladké hustější těsto. Mezitím si na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo, na kterém smažte přibližně jeden centimetr tlusté lívance. Hotové lívance polijte javorovým sirupem a přelijte jednou lžící rozpuštěného másla.

2. Ovesné tyčinky s javorovým sirupem
Ovesné tyčinky s javorovým sirupem jsou ideální rychlou svačinkou. Rovněž si je ale můžete dopřát před tréninkem jako zdroj energie.

Počet porcí: 4 - 6

Ingredience:
110 g másla
250 g ovesných vloček
90 ml javorového sirupu
1 lžíce konopného semínka
50 g třtinového cukru

Postup:
Rozehřejte si hlubší pánev a na ní zahřejte všechny suroviny. Jakmile se ingredience promíchají, vznikne těsto. Připravené těsto rozprostřete na pečícím papíru a pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Jakmile bude těsto upečené, ještě teplé je nakrájejte na tyčinky.

3. Kuřecí křidélka s javorovým sirupem
Máte rádi sladko-slanou chuť? Pak právě pro vás máme tip na vynikající grilovaná kuřecí křidélka s javorovým sirupem. Nezapomeňte na grilování pozvat i vaše přátele. Uvidíte, že se budou ještě dlouho olizovat.

Počet porcí: 4

Ingredience:
1 kg kuřecích křídel
1 lžička dijonské hořčice
1 chilli paprička
5 lžic sójové omáčky
3 lžíce javorového sirupu
5 lžic kukuřičného oleje
hrubá sůl
pepř

Postup:
Nejprve si kuřecí křídla pořádně omyjte. V míse si připravte marinádu. Nejprve smíchejte hořčici se sójovou omáčkou, olejem a nadrobno nasekanou chilli papričkou. Směs důkladně promíchejte a dle potřeby přidejte sůl a pepř. Poté v připravené marinádě obalte křidélka a napíchejte je na grilovací špejli. Ke zbylé marinádě přidejte javorový sirup a touto vylepšenou marinádou potírejte křidélka během grilování. Grilujte tak dlouho, dokud nebudou křidélka křupavá a zlatohnědá.

4. Banánová bábovka s datlovým a javorovým sirupem
Zapomeňte na obyčejnou mramorovou bábovku, kterou každý dobře zná. Máme pro vás tip na zdravější mlsání. Kombinace datlového a javorového sirupu, banánů, ořechů a voňavé skořice je zárukou, že vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi. Bábovka je navíc snadná na přípravu, a proto ji hravě zvládne každý.

Počet porcí: 10 - 12

Ingredience:

2 velké banány
2 hrnky hladké pšeničné mouky
2 hrnky hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva
2 lžičky skořice
hrst ořechů
1/2 hrnku javorového sirupu
1/2 hrnku datlového sirupu
2/3 hrnku oleje
1 hrnek vody

Postup:
Ve větší míse si nejprve smíchejte veškeré suché suroviny a přilijte k nim olej, datlový a javorový sirup. Těsto pořádně promíchejte a podle potřeby ještě přidejte vodu. Výsledkem by mělo být poměrně husté avšak stále tekuté bábovkové těsto. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Připravené těsto přelijte do vymazané a vysypané formy na bábovku, překryjte je alobalem a dejte péct na přibližně tři čtvrtě hodiny. Hotovou bábovku můžete ještě ozdobit pomocí polevy z hořké čokolády. Nakonec bábovku posypte ořechy a můžete podávat s lahodnou kávou.

5. Ananasové smoothie s javorovým sirupem
Smoothies jsou oblíbené jak k snídani, tak jsou rychlou svačinkou. Smoothie koktejly se těší popularitě i díky jejich obrovské variabilitě. Jednoduše si tak můžete připravit smoothie ze surovin, které zbožňujete. Abyste však nepopíjeli pořád to samé, máme pro vás tip na lahodné ananasové smoothie s javorovým sirupem a podmáslím.

Počet porcí: 1

Ingredience:
2 hrnky čerstvého ananasu (kostičky)
1 hrnek podmáslí
špetka vanilky
1 lžíce javorového sirupu

Postup:
Všechny suroviny smíchejte v mixéru a mixujte dohladka. Hotové smoothie ozdobte čerstvou mátou a plátkem ananasu.

6. Banánová ovesná kaše s javorovým sirupem
Kombinace ovesných vloček, banánu a javorového sirupu je přesně to pravé, co vám dodá po ránu energii pro celý den. Navíc si díky dokonalému propojení chutí skvěle pochutnáte.

Počet porcí: 1

Ingredience:
1/2 hrnku ovesných vloček
1 hrnek mléka
špetka soli
1 lžíce javorového sirupu
1 banán

Postup:
Ovesnou kaši připravíte tak, že do hrnce se silnějším dnem nasypete vločky a zalijete je mlékem. Přidejte k nim špetku soli a nechte pozvolna zahřívat. Poté přilijte lžíci javorového sirupu a míchejte do té doby, dokud kaše nedosáhne požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši v misce ozdobte kolečky banánu a ještě zakápněte javorovým sirupem.

7. Salát s jablky a javorovým sirupem
Chcete si připravit k večeři něco lehkého, co vás zasytí, a přesto nebudete usínat s těžkým žaludkem? Svěží salát s jablky a javorovým sirupem je skvělý například i jako netradiční příloha ke grilovanému masu.

Počet porcí: 2

Ingredience:
kadeřavý salát frisée
4 lžíce nasekaných ořechů
1 menší jablko
3 lžíce javorového sirupu
5 lžic řepkového oleje
2 lžíce studené vody
2 lžíce bílého vinného octa
špetka soli
špetka bílého pepře

Postup:
Začněte tím, že si dobře omyjete salát a natrháte jej do větší mísy na menší kousky. Poté si rozehřejte pánev a opražte na ní nasekané ořechy, do kterých přilijte lžíci javorového sirupu. Mezitím si připravte zálivku, a to vyšleháním řepkového oleje s vodou, dvěma lžícemi javorového sirupu, vinným octem, solí a pepřem. Jak budete mít zálivku hotovou, tak si ještě nakrájejte jablko na tenké plátky. Nakonec vše smíchejte se salátem. Pro ozdobení salát ještě posypte jablky a ořechy s javorovým sirupem.

8. Puding s javorovým sirupem
Vraťte se na chvíli do dětství a připravte si oblíbenou pochoutku v podobě pudinku. Abyste však dezertu dodali netradiční chuť, vyzkoušejte smetanový pudink s javorovým sirupem. Uvidíte, že si jej zamiluje celá rodina.

Počet porcí: 4

Ingredience:
4 vejce
600 ml smetany na vaření
4 lžíce javorového sirupu
45 g třtinového cukru
1/2 lžičky Bourbon vanilky
pár kapek šťávy z citronu
ovoce dle chuti

Postup:
Začněte tím, že si v misce vyšleháte vejce s cukrem. Poté k nim přilijte smetanu, několik kapek šťávy z citronu a přidejte bourbounskou vanilku. Dobře promíchanou hladkou směs postupně nalijte do hrnečků a vložte do hrnce, který je naplněný vodou, která sahá přibližně do poloviny hrnků. Hrnec přiklopte pokličkou a pozvolna přiveďte vodu k varu. Přibližně po deseti minutách by měl pudink začít tuhnout po okraji, tak jej odstavte. Nechte ho však ještě dalších patnáct minut pod pokličkou. Nakonec dejte pudink dobře vychladit do lednice. Při servírování jej ozdobte oblíbeným ovocem a zakápněte javorovým sirupem.

9. Marináda s javorovým sirupem
Milujete grilování? Pokud rádi zkoušíte nové recepty i chutě, zkuste si připravit vynikající marinádu s javorovým sirupem, která dodá grilovanému masu teprve ten pravý šmrnc.

Počet porcí: 4

Ingredience:
2 lžíce dijonské hořčice
150 ml javorového sirupu
50 ml jablečného octu
2 lžičky worcestrové omáčky
1 středně velká cibule
100 ml chilli omáčky

Postup:
Začněte tím, že si nasekáte cibuli nadrobno. Poté všechny ingredience důkladně vyšlehejte tak, aby se jednotlivé chutě prolnuly. Marinádu můžete využít jak pro kuřecí či krůtí maso, tak například pro přípravu pečených žeber.

10. Celerové kuličky s baby karotkou a javorovým sirupem
Připravujete posezení s přáteli a přemýšlíte, jaké chuťovky k vínu připravíte? Co byste řekli celerovým kuličkám se sladkou baby karotkou? Navíc díky účinkům hlavních ingrediencí posílíte obranyschopnost organismu.

Počet porcí: 4

Ingredience:
4 vejce
1 celer
16 baby karotek
100 ml slunečnicového oleje
150 g strouhané Goudy
3 lžíce tymiánu
lžička soli
špetka pepře
50 g hladké mouky
2 lžíce mléka
100 g strouhanky
50 ml javorového sirupu
1 citron
120 g másla

Postup:
V míse smíchejte nastrouhaný sýr Gouda spolu s nahrubo nastrouhaným celerem a přidejte ke směsi vejce. Vše okořeňte pomocí soli, pepře a tymiánu. Z hotové směsi postupně vlhkými dlaněmi tvarujte menší kuličky, které obalujte v klasickém trojobalu. Smažte je dozlatova na oleji. Mezitím si lehce povařte baby karotku, kterou před podáváním ještě opražte na rozpuštěném másle společně s javorovým sirupem. Celerové kuličky s baby karotkou podávejte zakápnuté šťávou z citrónu.


Autor: Kateřina Doul

Blog-datum1.5.2017
AutorKateřina Doul
SurovinyHimalájská sůl, Javorový sirup, Konopná semínka, Ovesné vločky, Slunečnicový olej, Třtinový cukr, Vanilkový extrakt, Vanilkový prášek, Vlašské ořechy