5 ryb, které je dobré zařadit do jídelníčku

Nezáleží na tom, jestli jde o rybu mořskou nebo sladkovodní. Obecně je dobré mít v jídelníčku rybu hlavně kvůli velkému množství bílkovin, výborné stravitelnosti, velkému množství esenciálních aminokyselin a zdravých tuků. Díky tomu snižují hladinu cholesterolu, prospívá vlasům a nehtům nebo například eliminuje riziko předčasné sklerózy.

Jaké ryby zařadit do jídelníčku?
Tuňák je poměrně známou a dosti konzumovanou rybou. Právem si oblibu zasloužila díky své chuti a snadné přípravě. Bez problému se může konzumovat syrový a při tepelné úpravě by se neměl nikdy zcela propéct, protože přesně v takovém stavu z něho dostaneme maximum prospěšných látek. Ty předcházejí kardiovaskulárnímu onemocnění a hodí se jako významný pomocník při hubnutí.

Nikoho jistě nepřekvapí, že sem patří i losos. Jedná se o zaručeně nejznámější rybu, která má specifické zbarvení do oranžova. Platí takové pravidlo, že čím více je barva intenzivnější, tím více omega-3 mastných kyselin v ní najdeme. Stejně jako u tuňáka se dá jíst za syrova. Pro milovníky grilování bude vítaným zpestřením, jelikož se kvůli tučnosti ani po delší době na grilu nevysuší.

Sleď už patří do skupiny méně známých ryb. Pro lidské zdraví má pozitiva hlavně v souvislosti se srdcem, mozkem (s čímž souvisí i pozitivní vliv na paměť) a buněčnými stěnami. Nejzdravější varianta jsou u nás samozřejmě sledi chlazení nebo mražení. U tzv. slanečků nebo jiných naložených filetách je problém s vysokým obsahem soli. I když je třeba vzít v úvahu, že se připravuji za syrova, a pokud je nemáme v plánu dále tepelně upravovat, mají vyšší obsah vitamínů. Pro zbavení nadměrné soli se doporučuje pár minut namáčet v mléce nebo vodě.

Makrela je opět známá stálice v našich kuchyních. Důležité je ale dbát na to, v jaké úpravě ji konzumujeme. Kupovaná uzená makrela i přes svou výbornou chuť bohužel našemu zdraví nijak výrazně nepomůže. Zvolte raději variantu, kdy rybu upečete nebo ugrilujete – samozřejmě bez použití tuků. Tímto způsobem si také pochutnáte a aspoň do těla dostanete ty již zmíněné prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Při dietě je velmi oblíbená ryba, která se jmenuje platýs. Oproti ostatním rybám má ale nižší výživovou hodnotu, což ovšem hravě nahradí vysokým množstvím bílkovin, které ocení i člověk nenacházející se v dietním režimu. Zajistí růst svalů a přidá tělu energii ve chvílích, kdy ji nejvíce potřebuje. Jde o lehkou rybu, proto není potřeba se strachovat, když sníte větší porci. Oproti ostatním rybám ovšem zaostává v množství omega-3 mastných kyselin.

Pokud jste již výše zmíněných ryb přejedení, nebo byste rádi zkusili něco nového, doporučuji zkusit třeba některé z našich ryb. Méně kalorický je například candát, pstruh nebo štika. Do zlatého středu z hlediska tučnosti se řadí úhoř, kapr nebo tolstolobik.

Autor: Tereza Župová

Chovatelské potřebyPsi
AutorTereza Župová
Blog-datum31.1.2017
ČlánkyZdravá strava