8 nejlepších ovesných kaší k snídani

Snídaně je prvním jídlem, kterým bychom měli zahájit každý den. Chutná a vyvážená snídaně potěší nejen naše chuťové pohárky, ale dodá nám především potřebnou energii, abychom mohli správně fungovat. Proto se dnes podíváme na tipy, jak připravit zdravé kaše, které nakopnou náš metabolismus.

Pečená ovesná kaše
Chcete-li si dopřát pro změnu trochu jinou snídani, zkuste pečenou ovesnou kaši. Ovesné vločky jsou zdrojem mnoha minerálních látek, vitamínů, vlákniny a dalších živin, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.

Počet porcí: 3 - 4 porce

Ingredience:
1 hrnek ovesných vloček
špetka sušeného zázvoru
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky skořice
špetka soli
1 hrnek ovesného mléka
1 lžíce medu
2 broskve
hrst kustovnice čínské (goji)
máslo k vymazání pekáčku

Postup:
Nejprve smíchejte ovesné vločky s kypřícím práškem, špetkou soli, skořicí a zázvorem. Poté vyšlehejte mléko spolu s vejcem a medem a tuto tekutou směs přilijte k ovesným vločkám. Vše pořádně promíchejte. Mezitím si nechte rozpéct troubu na 180 °C a připravte si menší zapékací mísu vymazanou máslem. Do mísy vrstvěte střídavě vločky s plátky broskví a posypte goji. Pečená ovesná kaše je hotová přibližně za půl hodiny. Při servírování ji můžete ještě vylepšit pár kapkami medu nebo lžící dobrého bílého jogurtu. A pokud kaše nezmizne z pekáčku již během snídaně, můžete si ji dopřát i coby chutnou studenou svačinku.

Fitness ovesná kaše
Věděli jste, že ovesné vločky jsou jednou z nejoblíbenějších fitness surovin? Je to dáno především tím, že tělu dodávají velké množství energie v lehce stravitelné podobě. I proto je je fitness ovesná kaše vhodná nejen k snídani, ale její účinky oceníte i před či po náročném tréninku. Pokud ke kaši navíc přidáte kvalitní proteiny, jako v našem receptu níže, podpoříte tím nejen růst svalů, ale i regeneraci poničených svalových vláken. Mezi oblíbené proteiny patří například kakaový protein, který se skládá z nepraženého raw kakaa, výživné spiruliny a dobře stravitelných bílkovin v podobě konopných, slunečnicových, chia a dýňových semínek.

Počet porcí: 1

Ingredience:
80 g ovesných vloček
hrnek mléka
30 g kakaového proteinu
hrst oříšků
hrst rozinek
čerstvé ovoce dle chuti

Postup:
Do malého hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu společně s 30 g kakaového proteinu. Mezitím si do misky připravte ovesné vločky. Jakmile bude mléko vařit, smíchejte jej s ovesnými vločkami. Směs pořádně promíchejte a nechte lehce vychladnout. Ovesnou kaši posypte oříšky a rozinkami. Popřípadě můžete dozdobit vámi oblíbeným čerstvým ovocem.

Dietní ovesná kaše
Ovesné vločky nemusí být nutně součástí jen müsli směsí, ale můžete si z nich připravit i rychlou a dietní snídani. Kromě toho, že jsou ovesné vločky doporučenou surovinou během hubnutí, pomáhají rovněž snižovat hladinu cholesterolu v krvi nebo udržovat optimální hladinu krevního cukru.

Počet porcí: 1

Ingredience:
250 ml mléka / vody
50 g ovesných vloček
lžička javorového sirupu
lžíce bílého jogurtu
hrst oříšků
hrst čerstvých borůvek

Postup:
Do mléka nasypte ovesné vločky a zalijte je mlékem. Takto připravenou směs přiveďte k varu. Jakmile bude směs dostatečně hustá, zakápněte ji javorovým sirupem, zamíchejte a přelijte do připravené misky. Do ovesné kaše přimíchejte lžíci bílého jogurtu, přisypte ji oříšky a nakonec přidejte čerstvé borůvky, které díky svému složení napomáhají například odvodňování organismu a účinně pomáhají v boji s nadváhou.

Ovesná kaše bez mléka (s rostlinným mlékem)
Nemáte-li rádi mléko či trpíte intolerancí na běžně používané kravské mléko, můžete jej nahradit vodou či rostlinným mlékem. Mezi oblíbená patří například ovesné, sójové či rýžové mléko.

Počet porcí: 1

Ingredience:
50 g ovesných vloček
350 ml vody
špetka soli
bílý jogurt
lžíce medu
špetka skořice
menší jablko
hrst rozinek

Postup:
Směs vody (popřípadě rostlinného mléka), ovesných vloček, kostiček jablka a špetky soli přiveďte k varu a nechte přibližně 3 až 5 minut probublávat, než dosáhne směs požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši ozdobte bílým jogurtem, medem a špetkou skořice.

Ovesná kaše bez vaření
Při přípravě ovesné kaše bez vaření můžete sáhnout buď po instantní kaši, kterou zpravidla jen zalijete horkou vodou, nebo ji jednoduše připravíte podle našeho receptu. Místo hrnce si připravte zavařovací sklenici.

Počet porcí: 1 - 2

Ingredience:
4 lžíce ovesných vloček
4 lžíce mléka
1,5 lžíce chia semínek
6 lžic bílého jogurtu
2 lžíce javorového sirupu

Postup:
Všechny suroviny nasypte do zavařovací sklenice a důkladně protřepte tak, aby se jednotlivé suroviny promíchaly. Směs můžete již takto nechat, nebo do zbylého místa navrstvěte vámi oblíbené ovoce a sklenici opět uzavřete. Takto připravenou ovesnou kaši uložte do lednice, kde přes noc vločky změknou. Výhodou ovesné kaše bez vaření je, že vám v lednici vydrží až tři dny. Věděli jste, že chia semínka obsahují až pětkrát více vápníku než mléko nebo až třikrát více železa než špenát? Kombinací ovesných vloček, chia semínek a javorového sirupu tak tělu dodáte koktejl vitamínů, minerálních látek a dalších živin, které posílí imunitu organismu.

Ovesná kaše s banánem
Víte, jaká je jedna z nejoblíbenějších kaší? Jestliže jste hádali ovesnou kaši s banánem, máte bod! V dnešním receptu vám však přinášíme tip, jak netradičně připravit banánovou variantu ovesné kaše.

Počet porcí: 2

Ingredience:
1 hrnek ovesných vloček
3 hrnky mléka
špetka soli
1 banán
půl lžičky skořice
2 lžíce medu

Postup:
V hrnci nebo hluboké pánvi přiveďte k varu ovesné vločky se špetkou soli a mlékem. Přibližně po 3 až 5 minutách směs odstavte. Mezitím si rozmačkejte banán a smíchejte jej s medem a skořicí a přidejte trochu mléka. Poté si vezměte na pomoc tyčový mixér a banánovou směs lehce rozmixujte tak, aby vznikla hustější banánová omáčka, kterou ovesnou kaši polijete.

Ovesná kaše s jahodami
Chcete připravit zdravou snídani, na které si pochutná celá vaše rodina včetně vašich dětí? Zkuste oblíbenou ovesnou kaši se sladkými jahodami.

Počet porcí: 2

Ingredience:
100 g ovesných vloček
3 dl mléka
3 dl vody
150 g čerstvých jahod
1 lžíce cukru
čerstvá meduňka
špetka soli

Postup:
Do misky nalijte vodu a přisypte ovesné vločky. Zatímco vločky budou natahovat vodu, ve vyšší pánvičce povařte jahody posypané cukrem. Jakmile se jahody trochu rozvaří, přidejte k nim namočené ovesné vločky, přilijte mléko a vařte přibližně dalších pět minut. Hotovou kaši ozdobte čerstvou meduňkou a nakrájenými jahodami.

Ovesná kaše s jablkem
Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce u nás. A protože jablka dozrávají na nejedné české zahrádce, nesmíme zapomenout ani na svěží ovesnou kaši s jablky.

Počet porcí: 2

Ingredience:
80 g ovesných vloček
1,5 dl vody
1,5 dl mléka
1 jablko
25 g másla
20 g cukru
hrst namočených rozinek
špetka skořice

Postup:
Nejprve zalijte ovesné vločky vodou. Než vločky pořádně vodu nasáknou, na přepuštěném másle opečte na kostičky nakrájené jablko. Jakmile bude jablko dozlatova, přidejte k němu rozinky a vše zasypte cukrem. Poté nechte cukr zkaramelizovat a k jablkům přidejte ovesné vločky a špetku skořice. Směs míchejte přibližně pět minut a poté servírujte.

A protože ke zdravé snídani patří i řádný pitný režim, nezapomeňte si připravit dobrý čaj. K ovesné kaši s jablkem vyzkoušejte například čaj z lněného semínka, které je právem považováno za superpotravinu. Je totiž významným zdrojem omega-3- nenasycených mastných kyselin a dalších důležitých látek.

Jednou z častých výmluv osob, které nesnídají je, že prostě nestíhají. Naštěstí je na trhu k dostání řada instantních kaší, které můžete jíst během pár minut. Instantní kaši rovněž můžete využít jako základní surovinu, kterou si vylepšíte ingrediencemi a kořením dle své vlastní chuti. Přidat můžete jak čerstvé, tak sušené ovoce, ořechy či semínka, která jsou komplexním zdrojem minerálních látek, vitamínů, bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných živin. A pokud vás zajímá, jaké účinky mají semínka na naše zdraví, nezapomeňte se podívat na článek o semínkách.

Autor: Kateřina Doul

Blog-datum18.4.2017
ReceptyDezerty, Ostatní
AutorKateřina Doul
SurovinyGoji kustovnice čínská, Chia semínka, Javorový sirup, Med, Ovesné vločky, Protein, Rozinky