Acerola - třešeň plná vitaminu C

Acerola je nízký keř nebo strom nacházející se v deštných pralesích Brazílie. Její plody se podobají evropským třešním. Jejich nakyslá ovocná chuť připomíná citron. Obsah přírodního vitamínu C je v zralých plodech 4,5%, což výrazně převyšuje obsah vitaminu C jiných druhů ovoce bohatých na vitamín C.

Díky vysokému obsahu vitaminu C je Acerola velmi dobře využitelná např. při nachlazení, srdečních chorobách, při léčbě rakoviny, deprese, senné rýmy. Je vhodnou prevencí krevních sraženin a zvyšuje odolnost. Kromě vitaminu C obsahuje Acerola i další výživné látky - vitaminy, např. železo, thiamin, A vitamin, riboflavin, magnézium.

Acerola, nazývaná také Barbadoská třešeň, je tropická rostlina, která však toleruje i pokles teploty, krátkodobě snese i pokles k 0 ° C, resp. těsně pod touto hranicí. Avšak optimálně roste při teplotách kolem 24 ° C. Pro pěstování aceroly použijeme spíše sušší, písčitý substrát. Nemá ráda těžké přemokřené substráty, kde poměrně rychle dochází k zahnívání kořínků. Pravidelně zavlažujeme a hnojíme. Během zimy mírně snížíme teplotu a snažíme se rostlinu umístit na světlé místo. Kromě toho, je Acerola velmi oblíbenou rostlinou pro bonsajové pěstování. V oblastech výskytu lze použít na výsadbu živých plotů.

Acerola se používá jako zdroj vitamínu C nejen pro dospělé, ale i pro děti, protože jako přírodní zdroj tohoto vitamínu je bezpečná. Co se týče účinků Aceroly, příznivě ovlivňuje vstřebávání účinných látek polysacharidů přes trávicí systém. Vědecké výzkumy ukázaly, že Acerola je schopna zvýšit účinky jiných výživových doplňků snižujících hladinu cholesterolu (např. Sója) a jejich antioxidační účinky.

V našich podmínkách je možné Acerolu koupit ve formě prášku. Jak takový prášek využít? Stejně jako jiné super potraviny, které jsou přístupné v práškové formě. Nejběžnější je zamíchat jednu lžičku do čaje, jogurtu, kaše, případně do teplé vody, či ovocných šťáv. Účelem konzumace aceroly je podpora zdravého životního stylu a přísun tělu prospěšných vitaminů a minerálních látek.

V závěru několika body shrneme význam aceroly pro zdraví člověka:

  • má silné antioxidační účinky,
  • dodává energii a odstraňuje pocit únavy,
  • napomáhá vstřebávání účinných látek polysacharidů přes trávicí systém,
  • pomáhá předcházet diabetické retinopatii / poškození sítnice následkem cukrovky,
  • v lidovém léčitelství se používá při zánětech, srdečních potížích, anémii, revmatismu a tuberkulóze.

Autor: Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum23.12.2016
ČlánkyZdravá strava, Zdraví