Agávový sirup - je jeho konzumace škodlivá nebo zdraví prospěšná?

Agáve je rostlina, která se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe a na jihu USA. Nejčastěji se s ní můžeme setkat v Mexiku, kde jsou léčivé účinky této rostliny využívané několik set, ba až tisíc let. Nejčastěji se však používala jako surovina pro výrobu alkoholického nápoje, známého pod názvem Tequila. Ten se vyrábí kvašením cukrů nacházejících se v Agávovém nektaru.
Stejně jako další rostliny v jejich přirozené přírodní formě, má i agáve pravděpodobně nějaké léčivé účinky. Jak to však často bývá, zpracováním, čištěním a rafinací Agávového nektaru, se jistá část léčivých účinků ztrácí. A zdá se, že právě to se děje i v případě rafinovaného Agávového sladidla, který lidé dnes konzumují.

Sladidlo, které se prodává pod názvem Agávový nektar, by mělo být spíše označeno jako Agávový sirup. Pravdou je, že Agávový nektar má jen velmi málo společného s tradičním sladidlem, které vyráběly Mexičané. Přitom ze začátku je výrobní postup stejný - výrobci Agávového nektaru nejprve rostlinu odříznou a pak z ní vytlačí nektar. Tento nektar obsahuje nejen hodně cukru, ale také další zdraví prospěšné látky, jako jsou například fruktany, kterým se připisuje pozitivní vliv na metabolismus a inzulín. Problémem však je, že při dalším zpracování Agávového nektaru a výrobě sirupu, výrobci fruktany rozštěpí na fruktózu tím, že Agávový nektar vystaví účinkům tepla. Tento proces spolehlivě zničí všechny zdraví prospěšné účinky agáve. Namísto toho vznikne koncentrovaný Agávový sirup, který se prodává v obchodech, a o kterém výrobci mylně tvrdí, že je zdravý!

 

Z uvedeného vyplývá, že sladidlo prodávané pod názvem Agávový nektar nebo sirup, není ve skutečnosti žádný nektar, ale průmyslově vyráběné a rafinací upravené sladidlo-nezdravý Agávový sirup. Dobrou zprávou však je, že Agávový sirup-nektar nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Díky vysokému obsahu fruktózy má totiž nízký glykemický index. Ale jako každá mince má dvě strany, podobně je to i v případě účinků Agávového sirupu na lidský organismus. Tou temnou stránkou je, že právě vysoký obsah fruktózy může způsobit v našem těle problémy, např. průjmy, nadýmání, v nejhorším případě vyvolat cukrovku. Nadměrná konzumace fruktózy, ovocného cukru, představuje významné zdravotní riziko. Nadměrný příjem fruktózy se stále více dává odborníky do souvislosti s obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou škodlivých tuků v krvi, dokonce i s poškozením ledvin. Je však třeba zdůraznit, že tyto zdravotní potíže mohou nastat pouze při nadměrné konzumaci fruktózy, v malém množství škodlivá není.

Na obranu Agávový sirupu dodáváme, že v malém množství neškodí a stále se považuje za lepší variantu než bílý cukr. Otázkou však zůstává, co to znamená malé množství a zda při dlouhodobé konzumaci stále zůstávají jeho účinky neškodlivé. Na to by nám už možná uměli odpovědět odborníci nebo lékaři.


Autor: Mgr. Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum15.3.2017
ČlánkyZdravá strava