Amarant - laskavec, který pohladí ...

Laskavec totiž obsahuje všechny potřebné živiny pro správné fungování lidského organismu. Latinský název laskavce je Amaranthus a pochází z řeckého amarginein, což znamená nevadnoucí. Vyjadřuje schopnost květenství vydržet na rostlině, ale i ve váze velmi dlouhou dobu. Pěstování laskavce je nenáročné. Drobná lesklá semena se vysévají přímo na záhon koncem dubna až v května. Laskavec vyžaduje hlubší výživné půdy a pravidelnou bohatou zálivku. I když snáší i mírný polostín, lépe se vybarvuje na slunném stanovišti. Nesnáší mráz a pokles teploty na nulu ho zničí.

Amarant - laskavec má velmi příznivé účinky na naše zdraví:
podporuje obranyschopnost organismu a imunitní systém, snižuje vysoký cholesterol, podporuje činnost mozku, zlepšuje trávení, pomáhá i při rakovině tlustého střeva, je výbornou prevencí osteoporózy, urychluje metabolismus, pozitivně ovlivňuje hubnutí.

Amarant obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, hlavně esenciální aminokyselinu lysin, která podporuje tvorbu mozkových buněk a má důležitý vliv na duševní rozvoj dětí. Jeho rostlinný tuk obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které působí v organismu na snižování špatného cholesterolu v krvi.

V obchodech najdeme amarantovou mouku, olej, vločky, semínka či těstoviny. U nás je známá hlavně amarantová mouka a výrobky z ní, které neobsahují lepek a jsou proto vhodné pro výživu lidí s celiakií, čili při bezlepkové dietě. Amarant je vhodný i pro vegetariány kvůli dodání kvalitních bílkovin. Pokud se rozhodneme vylepšit si svůj jídelníček o zdravou potravinu a připravit si něco chutného z laskavce, tak bychom měli vědět alespoň základní informace o přípravě amarantu. Budeme potřebovat jeden šálek amarantových semínek, dva šálky vody a špetku soli. Příprava amarantu je podobná jako příprava rýže. Šálek amarantových semínek před vařením propláchneme studenou vodou, vložíme do hrnce, zalijeme dvěma šálky vody a vaříme 20 minut. Z receptů lze vyzkoušet amarant s kuřecím masem nebo míchaná vejce s amarantem a zeleninou. Pochutnat si můžeme i na amarantových palačinkách, nebo si připravit těstoviny z amarantu.

Cenově je amarant dostupný, i když je třeba počítat s vyšší částkou než při klasické obilnině.I přes vyšší cenu bychom se neměli nechat odradit, zejména, pokud máme zdravotní problémy, na které je nejlepším lékařem právě laskavec. Možná nás "nepolaská" svou cenou, ale určitě může "pohladit" naše tělo i duši.

Autor: Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum18.11.2016
ČlánkyZdraví