Co je laktóza?

Co je laktóza?

Laktóza neboli mléčný cukr je takzvaný disacharid. To znamená, že je složený ze dvou druhů cukrů. Konkrétně jej tvoří jedna molekula glukózy a jedna molekula galaktózy, což jsou oba jednoduché cukry.

Název mléčný cukr získal tento disacharid, protože bývá obsažen v mléce, kde tvoří až 8% pevných látek. Můžeme jej najít i v mateřském mléce savců, a to jak u lidí, tak u zvířat. Obsahuje jej například kravské, kozí i ovčí mléko.

Laktóza a trávení
K trávení laktózy potřebujeme důležitý enzym laktázu, která štěpí disacharid na jednoduché cukry – glukózu a galaktózu. Zatímco jednoduché cukry umí naše tělo dobře strávit, laktózu jako celek neumí. Enzym laktáza se vytváří v tenkém střevě a u některých jedinců se může tvořit v  nedostatečném množství, což způsobuje takzvanou intoleranci neboli nesnášenlivost laktózy. Ta pak zůstane nerozštěpená a nestrávená v trávicím traktu, kde vyvolává nadýmání, kručení břicha či průjem. Na trhu jsou proto pro osoby s intolerancí na laktózu k dostání bezlaktózové mléčné výrobky.

Autor: Kateřina Doul

Chovatelské potřebyPsi
AutorKateřina Doul
Blog-datum23.1.2017
ČlánkyZdraví