Co je soja?

Co je sója?
O sóje neustále slyšíme jako o potravině budoucnosti, neboť vyniká svým vysokým obsahem proteinů. Sója luštinatá, jak již z názvu vyplývá, je řazena mezi luštěniny. Využívá se jako potravina, krmivo pro zvířata či surovina pro potravinářský průmysl. Sójové boby obsahují 33% bílkovin, vitamíny skupiny B a vitamín E, dále minerální látky jako vápník, hořčík či železo.

Co obsahuje sóju?
Ze sóji se vyrábí různé produkty jako například sójový olej, sójová mouka, lecitin, sójová omáčka, tofu, tempeh, sójové nápoje a jogurty. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin ji jako náhražku masa preferují především vegetariáni a vegani. Sója a její výrobky neobsahují žádný cholesterol a jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Obsahují také vysoké množství rostlinných sterolů, které brání vstřebávání cholesterolu ze stravy. Tato kombinace preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob.

Kdy sója škodí?
V souvislosti se sójou se může objevit alergie či intolerance na sóju. Příznaky jsou individuální. Nesnášenlivost sóji se může projevit například svěděním kůže, ekzémy, bolestí břicha, zvracením či průjmy.

Autor: Kateřina Doul

Chovatelské potřebyPsi
AutorKateřina Doul
Blog-datum6.2.2017
ČlánkyZdraví