Co je tapiokova mouka? Překvapující výhody

Co to je tapioka?
Tapioka je speciální druh škrobu, který pochází z kořene manioku. Tato rostlina roste v Jižní Americe a Indii. Z manioku se vyrábí buď tapiokové perly, ze kterých je možné připravit chutný pudink, nebo se používá na výrobu mouky. Ta má výjimečné vlastnosti a je doslova spásou pro lidi, kteří trpí intolerancí nebo alergií na lepek.

Tapioková mouka
Maniokový škrob je výbornou moukou, se kterou je možné vytvořit slané i sladké pokrmy. Nemá žádnou chuť a to znamená, že přidání této mouky neovlivní výsledek. Díky vysoké kypřící schopnosti jsou upečené výtvory krásně nadýchané a jemné. Čirá průhledná barva navíc pomáhá vytvářet jídla, která jsou nejen chutná, ale i pěkná na pohled.

Tapiokovou mouku nebo perly pro vytváření chutného pudinku seženete ve zdravých výživách. Můžete je využít do některého ze zdravých receptů nebo vytvořit něco podle vlastní fantazie.

Vláčné, hladké těsto a náhrada škrobu v pokrmech
Kromě vytvoření nádherně vláčného těsto se maniokový škrob hodí i do bábovek nebo pro zahuštění omáček. Oproti klasickému bramborovému škrobu je naprosto bez chuti a bez barvy. Navíc obsahuje mnohem více důležitých a prospěšných živin.

Díky tomu, že se jedná o škrob, pomáhá upravovat hladinu krevního cukru a má nízký glykemický index. Zařazení tapiokové mouky je v rozumném množství vhodné i do diet. Nahrazení klasické bílé pšeničné mouky pomůže srovnat hladinu hormonů a pomoci se snahou zhubnout.

Univerzální použití při paleo stylu stravování
Tapioková mouka při paleo stylu je záchranou velkého množství jídel, která jsou jinak závislá na kukuřičném nebo bramborovém škrobu. Kořen manioku je povolenou potravinou. Díky této speciální mouce vytvoříte pokrmy, o kterých by si nikdo ani nepomyslel, že splňují zásady paleo stravování.

Vegani navíc jistě ocení, že díky silné pojivé schopnosti, je možné tapiokovou mouku využít jako náhradu vaječného bílku.

Proč omezit konzumaci lepku
Lepek není pro naše tělo přirozený. Při nadměrné konzumaci narušuje hormonální rovnováhu a mate náš trávicí trakt. To vede k únavě, úbytku energie nebo přejídání. Mnoho lidí má nediagnostikovanou alergii nebo intoleranci na lepek, protože tyto důsledky připisují jiným faktorům. Bezlepková mouka je díky tapiokovému škrobu dostatečně chutná a snadno zpracovatelná, že se asi při omezení potravin bohatých na lepek, nebudete muset vzdávat nadýchaného chutného pečiva a sladkých dezertů.

Variant, které slouží jako náhrada klasické mouky je celá řada. Stačí konzumovat bezlepkové ovesné vločky, používat kokosovou, mandlovou nebo právě tapiokovou mouku a dokážete vytvořit téměř vše, co s použitím běžné mouky. Navíc jistě sami pocítíte ten rozdíl, jak se budete cítit, když alespoň omezíte konzumaci lepku během dne. Není to jen tak bez důvodu, že řada vrcholových sportovců využívá výhody bezlepkové diety a díky tomu podávají lepší výkony, než kdyby svůj organismus zbytečně zatěžovali.

Výživové hodnoty pro 100 gramů tapiokové mouky:
Energie: 1491 kJ / 351 kcal
Bílkoviny: 0,3 g
Sacharidy: 87 g
Tuky: 0,1 g
Sůl: 10 mg

Autror: Šárka Stuchlíková

Chovatelské potřebyPsi
AutorŠárka Stuchlíková
Blog-datum24.11.2016
ČlánkyZdravá strava