Co způsobuje pálení žáhy? A jak tuto bolest zmírnit?

Pálení žáhy a jeho projevy
Pálení žáhy je označováno jako takzvaná pyróza nebo reflux jícnu. Nejčastěji se projevuje jako nepříjemný pocit, tlak či pálení v nadbřišku, který postupuje směrem nahoru. Jedná se de facto o snahu organismu dostat jídlo nedotrávené pryč, a proto je pálení žáhy popisováno i jako neúplné zvracení.

Kromě nepříjemného pocitu na zvracení je pálení žáhy často doprovázeno i hořko-sladkou chutí v ústech či pálením v krku. Pálení žáhy se však může projevit i intenzivní bolestí na hrudi, kterou dokonce někteří mylně považují za infarkt, a proto není dobré tyto náznaky podceňovat. Pálení žáhy rovněž může být projevem překyselení žaludku. To může být vyvolané například konzumací tučných či kořeněných jídel. Další známkou refluxu jícnu může být dokonce kašel či chrapot.

Co vyvolává pálení žáhy?
K pálení žáhy dochází tehdy, kdy se vrací žaludeční kyseliny do jícnu a tím jej dráždí, což vyvolává pálení žáhy. K tomu dochází především při nedomykavosti svěrače mezi jícnem a žaludkem. Pálení žáhy se zpravidla objevuje po konzumaci některých pokrmů či nápojů. Trpí jím však i těhotné ženy. Pálení žáhy v těhotenství je totiž způsobeno hormonálními změnami i tlakem, který vyvolává rostoucí děloha. S porodem však problémy s pálením žáhy zpravidla okamžitě vymizí.

Jak zchladit žáhu?
V případě, že vás žáha trápí často, měli byste omezit konzumaci potravin, jako je například cibule, citrusy, čokoláda, smažená či tučná jídla, káva, pálivé pokrmy či rajčatové omáčky. To vše totiž zpravidla vede k pálení žáhy. Co na pálení žáhy naopak zabírá, jsou ovesné vločky, banány, květák, brokolice, aloe vera, bulva fenyklu či salát. Žáhu vám pomůže “zchladit” i sklenice vlažného mléka. A protože pálení žáhy může vyvolat i poloha vleže, při spaní používejte vyšší polštář. V případě, že přírodní cesta nezabere, je nejvyšší čas uvažovat nad léky. Mezi nejznámější patří takzvaná antacida, která neutralizují žaludeční obsah, čímž snižují jeho kyselost.

Autor: Kateřina Doul

Chovatelské potřebyPsi
AutorKateřina Doul
Blog-datum10.2.2017
ČlánkyZdraví