Datle - nejzdravější přírodní sladidlo

I vám se občas sbíhají sliny, když máte před sebou příjemnou oslavu a víte, že vašemu stolu bude kralovat ovoce od výmyslu světa? A ještě větší je vaše radost, když mezi ním najdete právě datle? Vždyť kdo by se netěšil při představě té lahodné sladké chuti rozplývající se nám na jazyku ... Asi mi dáte za pravdu, že určitě více ... Možná někteří z nás nevědí, odkud se datle berou, kde a jak rostou. Pokud jste ještě neviděli datlovník pravý, tak si můžete pomoci svojí fantází.

Je to totiž strom, na kterém tento druh ovoce roste. Pokud bychom žili například v Severní Africe, tak by datle byly naší běžnou potravou. Jejich domov je v Mezopotámii, kde se datlová palma začala pomalu rozšiřovat do suchých a teplých oblastí. Pěstují se v Indii, Pákistánu na Kanárských ostrovech, ale také v Kalifornii, kde je lidé rozšířili po osídlení Ameriky. Odhaduje se, že datle jsou staré přes 5000 let a jsou velmi oblíbeným exotickým ovocem i v Evropě. Naše země také není výjimkou!

Čím vším se může toto ovoce pochlubit?
Věřte, že je toho opravdu dost! Kromě toho, že datle jsou bohaté na vápník, měď, chlor, železo, draslík, obsahují i ​​esenciální aminokyselinu tryptofan, která se v našem mozku mění na nervový hormon melatonin, a ten nám zaručuje klidný a dlouhý spánek. Účinky datlí na lidské zdraví jsou však mnohem větší. Například podporují naši koncentraci, jsou velmi dobré proti hladu, zasytí nás nadlouho, podporují buněčný metabolismus. Díky sacharidům, které obsahují, dodávají nervům a mozku energii a svěžest. K plusům patří i fakt, že toto exotické ovoce není kyselinotvorné.

Konzumovat je lze v sušeném nebo čerstvém stavu. Výhodou sušených datlí je, že obsahují železo, které pomáhá při přenosu kyslíku v krvi. Čerstvé datle zase pomáhají při respiračních onemocněních a utišují dráždivost. Preferují se však sušené datle, neboť na rozdíl od čerstvých déle vydrží. Jsou vynikající pro zpevnění našich kostí a zdravých zubů, protože obsahují hodně vápníku. I přesto, že datle jsou sladké, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Datle se doporučují konzumovat i těhotným ženám a kojícím maminkám, protože podporují tvorbu mateřského mléka.

Velmi zdravým a navíc i chutným je datlový sirup, který je považován za přírodní sladidlo, má přirozenou sladkou ovocnou chuť a nepřekyseluje žaludek tak jako klasický cukr. Můžete je dostat v různých kamenných ale i internetových obchodech, dokonce i ve formě bio datlí. Jde o nejčistší a nejzdravější formu datlí, které neobsahují pecky. Je pravdou, že toto ovoce u nás nepatří k těm levnějším, právě naopak, možná někteří od koupě odrazuje jejich cena. Hlavně datle bez pecky jsou dražší než sušené datle s peckami, ty klidně koupíte za cca 60 Kč za 1 kg Bio datlí zaplatíte kolem 130 Kč. Záleží i od balení. Nemělo by nám však být líto těch peněz, protože je to rozhodně investice do našeho zdraví, která se vyplatí! Navíc z datlí si můžeme připravit i různé chutné recepty, například se hodí do ovocných salátů, lze je pokrájet do pudinku nebo müsli. Chutný je i tvaroh oslazený datlemi a dochucený sekanými oříšky. Pokud jste dosud datle nekonzumovali nebo jen příležitostně, při nějaké rodinné oslavě, je nejvyšší čas to změnit. Věřte, že jejich účinky na vaše zdraví rozhodně oceníte!

Autor: Mgr. Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum24.2.2017
ČlánkyZdravá strava