DNA přírodní prostředky na úlevu od bolesti

Co to je dna?
Dna je nepříjemné zánětlivé onemocnění kloubů, které vzniká v důsledku zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi. Ta postupně krystalizuje a vytváří nepříjemné shluky v okolí kloubů, které vyvolávají záněty a jsou zdrojem nepříjemné bolesti. Původcem kyseliny močové v organismu jsou reakce, které vznikají při trávení určitých druhů potravin, hlavně se jedná o maso nebo vnitřnosti.

Kdy dna vzniká:
Častou příčinou vzniku dny je nesprávná životospráva nebo genetické předpoklady. Je důležité zmínit, že i v případě, kdy máte genetické dispozice pro zisk tohoto onemocnění, hraje velkou roli právě životospráva a vyvážený jídelníček. Nadměrná konzumace masa, uzených potravin a nezdravého stravování značně zvyšuje riziko a často stojí za vznikem tohoto onemocnění, které bylo dříve označováno jako onemocnění králů, kteří měli každý den bohatou hostinu s velkým množstvím masa. Náchylnější jsou i jedinci, kteří trpí problémy s ledvinami, které mají hlavní roli v odbourávání a zpracovávání kyseliny močové.

Příznaky dny
Projevem je silná bolestivost kloubů, která se objevuje u prstů na nohou, kotnících, kolenech nebo kloubech ruky. Bolest není dlouhodobá, ale objevuje se náhle a to hlavně po ránu. Často je tak intenzivní, že se člověk postižený touto nemocí probudí a dál nemůže usnout. Viditelným příznakem je vypnutá lesklá kůže v okolí kloubu. Kloub je citlivý, horký a červený. Všechny uvedené příznaky značí akutní záchvat dny a jsou neomylnou signalizací probíhajícího zánětu v těle. Při vleklých problémech se bolesti objevují každé ráno. Jejich zhoršení nebo větší intenzita se projeví po fyzické zátěži, stresu nebo nadměrné konzumaci nevhodného jídla.

Dieta při dně
Vysokou produkci kyseliny močové vyvolávají potraviny s velkým obsahem purinů. Základem pro snížení nebo naprosté odstranění příznaků je tedy vypuštění těchto potravin z jídelníčku.

Nevhodné potravinou jsou zejména maso, uzeniny, salámy, makrely, sardinky, krevety, kvasnice, černý čaj, káva, luštěniny, houby, špenát, pivo a všechny ostatní alkoholické nápoje. Skutečně nejdůležitější je omezení příjmu masa. Aby nedocházelo k nedostatku důležitých minerálů a látek, jako je například nedostatek železa, je dobré užívat doplňky stravy, jíst ořechy nebo chia semínka.

Vhodné potraviny, které je určitě dobré pravidelně zařazovat do jídelníčku, jsou hnědá rýže, celer, mrkev, sladké brambory, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky, mandle, banány, hrušky, sojové produkty, čerstvé zeleninové nebo ovocné džusy. Pomáhá i konzumace alkalických minerálních vod, které pomáhají s vyrovnáním hladiny kyseliny močové v krvi a zabrání tak vytváření nepříjemných bolestivých krystalků.

Podívejte se na zdravé recepty plné surovin bohatých na minerální látky a vitamíny, které jsou vhodné do diety při dně.

Přírodní prostředky, které pomohou od bolesti
Přírodní výtažky a látky, které jsou bohaté na vitamíny, pomáhají snížit bolestivost tohoto onemocnění. Jedná se například o koncentrovanou BIO šťávu z kustovnice čínské. Pomoci může i kakaový prášek, kvalitní hořká čokoláda, nebo drcené kakaové boby. Kakao totiž obsahuje látky, které mají stimulační účinky a pomáhají organismu bojovat s bolestí. Lékař může předepsat léky, které podpoří vylučování kyseliny močové nebo naopak budou potlačovat její nadměrnou tvorbu. Pro maximální efekt je však důležité, aby bylo v organismus dostatečné množství minerálních látek. Nezapomeňte proto užívat kapsle se zinkem, magnésiem, selenem a křemíkem.

Celková cesta za snížením bolesti začíná u potlačení projevů nemoci. Toho je možné dosáhnout důsledným dodržováním zdravé životosprávy. Díky konzumaci vhodných potravin přirozeně snížíte tvorbu kyseliny močové a problémy začnou pomalu, ale jistě ustupovat. Pokud jsou však záchvaty dny časté a velmi bolestivé, poraďte se s lékařem, který vám vždy doporučí nejlepší postup. Myslete nato, že podcenění tohoto onemocnění může mít vážně následky. Odstranění problémů v pokročilých stádiích je velmi problematické a existuje vysoké riziko, že dojde k trvalému poškození a přechodu do chronického stavu.

Základem je prevence
V rámci prevence omezte nadměrnou konzumaci červeného masa. Snažte se objevovat nové recepty s náhradami a jinými zdroji bílkovin. Jezte vyváženě a myslete na dostatečný příjem všech minerálních látek. Pro podporu zdraví kloubů užívejte vitamínové doplňky s vápníkem. Základem je i vyhýbání se stresu a důsledná podpora imunitního systému. V případě, že se ve vaší rodině vyskytuje dna, dbejte zvýšenou pozornost preventivním opatřením. Pokud budete všechna doporučení na zdravou výživu a pravidelný pohyb dodržovat, onemocnění se u vás vůbec nemusí projevit. Riziko se skrývá i při obezitě, takže nejlepší ze všeho bude zhubnout přebytečná kila a organismus si už sám poradí s přebytkem určitých látek, které by mohly vést ke vzniku tohoto nebo jiných onemocnění snižujících kvalitu běžného aktivního života.

Autor: Šárka Stuchlíková

Chovatelské potřebyPsi
AutorŠárka Stuchlíková
Blog-datum1.2.2017
ČlánkyZdraví