Fazole adzuki

 

Fazole adzuki řadíme mezi luštěniny. Často se setkáme s názvem fazole „azuki“ nebo „aduki“. Chuť tohoto druhu je poměrně neutrální, lehce oříšková, proto uspokojí i ty nejvybíravější konzumenty. Jsou pěstovány ve východní Asii a v oblasti Himalájí a jsou tradiční součástí asijské kuchyně.

Jaké jsou účinky fazole adzuki?
Fazolím adzuki jsou studiemi přisuzovány schopnosti zpomalení stárnutí, zlepšení zdraví srdce, předcházení rakovině, snížení hladiny cholesterolu, zvýšení energie a dokonce zúžení obvodu pasu.

Fazole adzuki jsou skvělé pro udržení normální hladiny krevního cukru. Studie na zvířatech dokonce ukázala, že protein nacházející se v adzuki fazolích může inhibovat alfa-glukosidázu, což je enzym zodpovědný za štěpení komplexních sacharidů jako jsou třeba škrob nebo glykogen. Jinými slovy, adzuki fazole fungují jako inhibitory alfa-glukosidázy, které slouží ke kontrole diabetu. Proto jsou vhodné pro prevenci cukrovky nebo jako pomoc při její léčbě.

Konzumace potravin bohatých na bílkoviny, jako jsou fazole adzuki, je důležitá pro stavbu svalové hmoty, jelikož svaly jsou tvořeny právě bílkovinami. Bez dostatečného přísunu bílkovin dochází ke ztrátě svalové hmoty. Pro sportovce zvedající těžkou váhu je potřeba bílkovin ještě větší. Kombinace posilování a zvýšeného příjmu bílkovin je ideální cestou k získání nejen štíhlejší, ale i silnější postavy.

Díky vysokému obsahu vlákniny přináší jejich konzumace pocit nasycení, který vydrží dlouho a zabraňuje tak přejídání. Proto je efektivní zařadit fazole adzuki do jídelníčku při snaze o pokles váhy. Jídla s vysokým obsahem vlákniny mají málo kalorií při stejném objemu jako jídla s jejím nízkým obsahem.

 


Co obsahují fazole adzuki?

Fazole Adzuki jsou nabité antioxidanty, které bojují proti nemocem a posilují zdraví organismu. Vědci našli okolo 29 složek vychytávající volné radikály, což z těchto fazolí činí potravinu s jedním z největším obsahem antioxidantů. Jednou z těchto antioxidačních složek jsou bioflavonoidy, které jsou cenné také pro svůj protizánětlivý efekt.

Fazole adzuki mají pozitivní efekt na srdce díky obsahu vlákniny, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vitaminů skupiny B. Jejich pravidelná konzumace je prevencí rozvoje ischemické choroby srdeční. Vláknina reguluje hladinu cholesterolu, zatímco draslík uvolňuje cévy a zvyšuje průtok krve, což snižuje krevní tlak a redukuje zátěž srdce.

 

 

Výživová hodnota

1 šálek (230 g) vařených fazolí adzuki má 294 kalorií.

Stejné množství fazolí obsahuje:

  • 16,8 g vlákniny,

  • 17,3 g bílkovin,

  • 0,2 g tuku,

  • 57 g sacharidů.

Jsou bohaté minerální látky:

  • vápník (64,4 mg),

  • železo (4,6 mg),

  • hořčík (120 mg),

  • měď (0,7 mg),

  • draslík (1,124 mg),
  • fosfor (386 mg),
  • mangan (1,3 mg).

Jsou skvělým zdrojem řady vitaminů:

  • kyselina listová (278 mg),

  • thiamin (0,3 mg),

  • vitamin B6 (0,2 mg),
  • riboflavin (0,1 mg),
  • niacin (1,6 mg).

 

 

 

Autor: Kateřina Jiskrová, studentka 4. ročníku lékařské fakulty UK

Zdroje:

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5686/2

https://draxe.com/bulgur-wheat/