Jak používat stévii

Počet obézních osob stále roste. Obzvláště alarmující je však přibývání na váze v případě dětí. Problémem není jen vzhled, ale samozřejmě řada zdravotních potíží, které s sebou nadváha přináší. I proto se do popředí dostávají přírodní sladidla a sirupy, které jsou zdravější variantou běžně používaného cukru.

Výhody použití stévie místo cukru
Přestože zdravé sirupy i sladidla často kalorie obsahují, nejsou prázdné jako v případě rafinovaného cukru. V posledních letech je například oblíbená stevia rostlina, ze které se právě připravuje přírodní sladidlo, a která dokonce neobsahuje žádné kalorie. Pozitivní stránkou stévie je skutečnost, že ji tak bez obav mohou užívat i diabetici nebo lidé s nadváhou. Na rozdíl od cukru získají sladkou chuť ale bez zbytečných kalorií.

Stévie ovšem nemusí sloužit pouze ke slazení, ale žvýkáním listů stévie snižujete riziko tvorby zubního kazu. Zároveň pomáhá zbavit vaše ústa nepříjemného zápachu. A protože má stévie antibakteriální a protizánětlivé účinky, je přidávaná i do zubních past, ústní vody či žvýkaček.

Stévie a její podoby
Forem, v jakých má stévie sladká použití, je hned několik. Mezi nejpoužívanější patří především stevia v prášku, která se dá přidávat do teplých i studených pokrmů nebo nápojů. Stévie je rovněž oblíbená ve formě čerstvých nebo sušených lístků. Sušené lístky stevie můžete mít neustále po ruce. Výborné jsou například při pečení se stévií. Rovněž jimi můžete sladit horké nápoje. K oslazení jednoho šálku vám postačí pět lístků stevie.

Stévii ovšem můžete rovněž sehnat ve formě tablet, které se nejčastěji používají ke slazení nápojů. Přírodní sladidlo stevia může být ale i v kapkách nebo v podobě sirupu ze stévie. Tato tekutá stévie je vhodná především při vaření či při přípravě koktejlů nebo smoothies, kde nahradí nejen cukr ale například i med. Stévii můžete pěstovat i doma v květináči. Při slazení můžete používat čerstvé či usušené listy stévie nebo můžete připravit sladký výluh ze stévie, který lze všestranně využít ke slazení moučníků, nápojů či sladkých pokrmů. Domácí výluh připravíte tak, že sušené lístky stevie rozdrtíte v hmoždíři. Poté je nasypte do hrnce s vroucí vodou a nechte chvíli vařit. Čím více lístků stévie budete mít, tím koncentrovanější sladidlo získáte. Hotový výluh ze stevie můžete bez obav skladovat v lednici.

Jak sladit se stévií?
Při používání stévie je vždy důležité myslet na to, že stevia sladká je až tři sta krát sladší než cukr, a proto je potřeba množství stévie podstatně snížit. Obecně se počítá, že sto gramů cukru odpovídá přibližně jednomu gramu stévie v prášku. Sladidlo stevia je rovněž možné používat při vaření či pečení, neboť je stabilní až do teploty 180 °C. Jednou z velkou výhod stévie je, že se její sladkost nevytrácí ani sušením ani dalším zpracováním. Je proto jen na vás, jaké formě stévie dáte přednost. Podoby stévie můžete rovněž střídat tak, abyste jí co nejlépe nahradili cukr, ať už se jedná o slazení nápojů, moučníků, kávy, čajů, džemů či šťáv.

Autor: Kateřina Doul

AutorKateřina Doul
Blog-datum15.5.2017
ČlánkyZdravá strava