Javorový sirup - účinky a použití

Javorový sirup je oblíbený nejen mezi milovníky klasických amerických palačinek, ale i mezi zastánci zdravé výživy. Sirup s ořechovo-medovou chutí a jeho blahodárné účinky na náš organismus dobře znaly již severoamerické indiánské kmeny. A protože přes 80 % produkce tohoto sirupu zajišťuje Kanada, můžeme se někdy setkat i s pojmenováním kanadské zlato.

Proč javorový sirup?
Javorový sirup je obdobně jako například agávový sirup, med či jiné zdravé sirupy skvělou alternativou běžně používanému rafinovanému cukru. Na rozdíl od cukru nám javorový sirup dodává prospěšné živiny a má na nás příznivý vliv. I přesto však mějte na paměti, že javorový sirup cukr obsahuje, a to 66 %, a proto s ním musíte být opatrní. Jen pro představu - běžný bílý cukr obsahuje 99% sacharózy. Při používání jako náhrada cukru vám tak postačí k doslazení až o třetinu menší množství, než byste použili cukru.

Javorový sirup a zdraví
Pokud jde o složení javorového sirupu, nachází se v něm látky jako kyselina listová, vitamíny A a D nebo vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je javorový sirup zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, zinku, draslíku či železa. Dle Authority Nutrition dokonce některé studie uvádí, že se v javorovém sirupu nachází až 24 důležitých antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály.

Javorový sirup a redukce hmotnosti
Jak dokazují studie i zkušenosti, má javorový sirup na hubnutí pozitivní účinky za předpokladu, že se konzumuje v přiměřeném množství. Souvisí to především s očistou těla a vyplavením škodlivin z organismu, což má za následek zrychlení metabolismu a efektivnější spalování. Detox s javorovým sirupem spočívá například ve třídenní očistné kúře. Během ní nekonzumujete nic jiného než javorovou limonádu, kterou si připravíte z jednoho litru vody, dvou polévkových lžící javorového sirupu, dvou polévkových lžící šťávy z citrónu a špetky kajenského pepře.

Javorový sirup a cukrovka
V souvislosti s hladinou cukru se nabízí otázka, jak je na tom javorový sirup a cukrovka. Například dle studie Cornel University College of Agriculture and Life Science v rámci Cornel Maple Program došli k závěru, že ačkoli se cukr z javorového sirupu uvolňuje pomaleji, není vhodný pro diabetiky. Přestože se někteří domnívají, že se javorový sirup chová jinak než ostatní cukry, nebylo to dosud v souvislosti s cukrovkou prokázáno. Na druhou stranu je javorový sirup vhodnějším řešením ve chvíli, kdy to jejich glykémie dovolí. Javorový sirup má totiž od řepného cukru přidanou hodnotu v podobě antioxidantů a minerálních látek.
Dobrá zpráva je, že na trhu je dostatek dalších zdravých sirupů, které si kdykoliv můžou bez obav dopřát i diabetici. Například agávový sirup vyniká nízkým glykemickým indexem a tudíž je vhodný i pro diabetiky nebo pro ty, kteří hubnou.

Javorový sirup a rakovina
Zajímavá je i studie publikovaná v časopise Oncology Reports, která se zaměřila na léčbu rakoviny javorovým sirupem. Dle výzkumů, které shrnul portál GreenMedInfo, má javorový sirup zabraňovat růstu rakovinových buněk. Nová studie japonských vědců se zaměřila na potenciální možnost prevence a léčby rakoviny pomocí javorového sirupu. Výsledky prozatím hovoří kladně zejména v souvislostí s nejtmavším javorovým sirupem. Nicméně výzkumy stále pokračují. V souvislosti s rakovinou se objevují i domněnky, že javorový sirup se sodou jsou přelomovým lékem na rakovinu. Může ovšem skutečně bojovat javorový sirup proti rakovině? Za vznikem této teorie stojí australský lidový léčitel Jim Kelmut, který pro New York Times řekl: „Na celé boží zemi neexistuje nádor, který by se nedal vyhladit trochou sody a javorového sirupu.“ Jeho teorie vychází z toho, že cukr je oblíbenou potravou rakovinových buněk. Kromě cukru však tyto buňky zároveň dostanou zásaditou sodu bikarbonu, která je zničí. A protože rakovinové buňky mohou přežívat pouze v kyselém prostředí, pomáhá javorový sirup a jedlá soda změnit pH prostředí přesně tam, kde je to zapotřebí.

Jak vybrat javorový sirup?
Javorový sirup je k dostání v několika variantách, které jsou dle kvality označeny známkami od A do D. Zatímco známka “A” je označením pro nejluxusnější a nejkvalitnější javorový sirup, pod hodnocením “D” (dark) se nachází javorový sirup, který můžete bez obav využít k vaření. Nejkvalitnější sirup se pozná i podle zbarvení, které je velice světlé. Co se týče běžného používání, u nás je stále nejpopulárnější javorový sirup, který odpovídá kvalitě “C” (amber). Zajímavostí je, že na americkém trhu se setkáte opět se čtyřmi druhy javorového sirupu, které jsou ovšem rozděleny do dvou kategorií, a to “A” (light), která se dále dělí do tří skupin, a “B” (medium), pro kterou je charakteristické nejtmavší zbarvení. Pro tento typ sirupu je zároveň typická silná javorová chuť, a proto je vhodný zejména k tepelné přípravě jídel. Naopak světlé javorové sirupy lze používat jako sirupy například k polití dezertů.

Jak používat javorový sirup?
Javorový sirup má v kuchyni všestranné využití. Nechte se tak inspirovat odzkoušenými recepty s javorovým sirupem. Nejoblíbenější je ale zpravidla v sladkých pokrmech, jako je müsli, jogurty, palačinky či ovesná kaše. Za vyzkoušení ovšem rozhodně stojí i smoothie s javorovým sirupem nebo mléčné koktejly.

Autor: Kateřina Doul

AutorKateřina Doul
Blog-datum1.5.2017
ČlánkyZdravá strava