Je kakaové máslo prospěšné?

Kakaové máslo se nevyrábí z mléka, ale vzniká lisováním pražených kakaových bobů rostliny Theobroma cacao. Je to nažloutlý rostlinný tuk, z něhož se vyrábí čokoláda, která má díky němu jemnou a krémovou chuť. Stejně jako kokosový olej a bambucké máslo je zdrojem mastných kyselin co skvěle hydratují suchou pleť.

Kakaové boby pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky a jejich pěstování znali již staří Aztékové. Karibské ženy používají kakao na pleť po celá staletí, oblíbily si jeho decentní vůni, jemnost a hydratační schopnosti. V současné době je populární kakaové máslo v kosmetice, vyrábí se z něj různé pleťové a tělové krémy, balzámy na rty, sprchové gely, vlasová kosmetika, mastičky a kakaové máslo na opalování.

Kakaové máslo složení:
Kakaové máslo je bohaté na vitamín E, antioxidanty, hlavně polyfenoly a flavonoidy, které zabraňují degeneraci kůže, zánětům, infekcím, posilují imunitu a pomáhají předcházet kornatění tepen. V roce 2008 Mezinárodní deník zabývající se vědou o kosmetice zveřejnil studii, která tvrdí, že polyfenoly v kakaovém másle příznivě ovlivňují elasticitu pokožky a sjednocují barvu pleti. Kakao urychluje metabolismus lipidů, čímž zamezuje vzniku cévní příhody a podporuje zdravé srdce. Také v něm najdeme prospěšné minerální látky jako je mangan, zinek, železo, hořčík a chrom.

Kakaové máslo obsahuje 64 % mastných kyselin, ale stejně jako u kokosového oleje, se jedná o zdravé tuky, které neutralizují volné radikály v těle. Patří sem:

Nasycené mastné kyseliny:

  • kyselina stearová 37 %
  • kyselina palmitová 30 %
  • kyselina myristová 4 %
  • kyselina laurová 1 %

Mononenasycené mastné kyseliny:

  • kyselina olejová 35 %

Polynenasycené mastné kyseliny:

  • kyselina linolová (omega 6) 2 %

Kakaové máslo zmírňuje oxidační stres, tím zpomaluje proces stárnutí, tvorbu vrásek a eliminuje strie v těhotenství. Má příznivý vliv na zdravou pokožku vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a poškození. Dále je vhodné na afty, opary, pupínky, vyrážky a spolu s Aloe Vera ulevuje spálené pokožce. Pokud vám zrovna došla pěna na holení, můžete sáhnout po kakaovém másle, nejen že pokožku hladce oholí, ale také se postará o její následnou hydrataci.

Chcete-li pokožku více zvláčnit, zkuste smíchat kakaové máslo s kokosovým olejem nebo s esenciálními oleji. Kakaové máslo je skvělé pro masáže, protože umí uvolnit tělo a navodit pocit pohody. Ten, kdo trpí na vyrážky by měl nejprve vyzkoušet malé množství másla na ruce, aby předešel negativním reakcím.

Kakaové máslo recept:
Kakaové máslo má široké uplatnění v kuchyni: používá se pro výrobu čokolády, cukrovinek, dezertů, ale i na vaření, smažení a pečení, pokrmům dodává jemnou chuť s příjemným čokoládovým aroma. Má tuhou konzistenci, je odolné vůči vysokým teplotám a jeho trvanlivost je 2-3 roky.

Veganská raw čokoláda:

Suroviny:
1 šálek kakaového másla
1 šálek hořkého kakaa v prášku
1 lžička vanilkového extraktu
oříšky a mražené ovoce na ozdobu
med nebo stévie na oslazení

Postup:
V hrnci nad párou nechte rozpustit kakaové máslo, přidejte kakao v prášku, vanilkový extrakt, oslaďte a pořádně zamíchejte. Směs nalijte do formiček na led, posypte ovocem a oříšky. Nakonec dejte čokoládu ztuhnout do ledničky nebo do mrazáku.

Frappé s kakaovým máslem:

Suroviny:
1 šálek vychlazené kávy
1 lžíce kakaového másla
1 lžíce mandlového másla
1 lžíce kokosového oleje
4 kapky stévie
1 lžička vanilkového cukru
¼ lžičky skořice
4 – 6 kostek ledu

Postup:
Všechny ingredience kromě ledu dejte do mixéru a promíchejte, potom přidejte led a ještě chvilku mixujte. Nápoj přelijte do sklenice, ozdobte sójovou šlehačkou a kousky raw čokolády. Kakaové máslo obsahuje tuky, a proto se řadí k produktům s více kaloriemi. Je součástí bílých, mléčných a tmavých čokolád, při jejichž výrobě se používá i cukr, proto by se jeho konzumace měli vzdát obézní lidé. U citlivých jedinců může dojít k alergické reakci na kůži nebo k zažívacím potížím.

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
AutorMichaela Hynková
Blog-datum5.12.2016
ČlánkyZdravá strava