Jíst borůvky žít delší život

Borůvky řadíme mezi méně pěstované ovocné druhy. Nejdůležitějším faktorem při pěstování borůvek je pH půdy. Borůvkám nejvíce vyhovuje pH 3,2 - 4,2. Při této hodnotě rostliny optimálně rostou a dosahují pravidelné sklizně. Vybíráme proto lehké půdy s vysokým podílem organické hmoty, která přirozeně vytváří kyselé prostředí. Plodem borůvky jsou bobule, v hroznu se jich nachází většinou 6-12. Slupka plodu velmi intenzivně barví, na což je třeba myslet zejména při výběru oblečení na sběr. Jeden dospělý keř přinese úrodu přibližně 5-9 kg ročně. Využití v domácnostech je široké. Vhodné jsou zejména na přípravu vynikajících kompotů, sirupů, džemů, sušení i mražení. Díky vysokému obsahu nutričních látek patří k nejzdravějším ovocným druhům. Tolik o pěstování a využití borůvek v domácnosti.

Pojďme se však podívat na účinky tohoto malého "zázračného" ovoce a představit si kanadskou borůvku. Borůvky jsou velmi bohaté na minerály a vitamíny. Z minerálů je to např. železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík či zinek. Z vitaminů má největší zastoupení samozřejmě "céčko" a doplňují ho vitamíny A, B1, B2, B3 a betakaroten. Účinky borůvek na lidské zdraví jsou nepopiratelné. Obsahují různé důležité organické kyseliny, cukry a barviva, z nichž například myrtilin pozitivně ovlivňuje pružnost cév v očích a v mozku. Neslazené výrobky z borůvek jsou vhodné pro diabetiky, čaj z listů mírně snižuje hladinu cukru v krvi. Jsou osvědčeným lékem proti průjmu a chrání před stresem, snižují vysoký krevní tlak, odstraňují nadýmání, léčí kožní onemocnění, udržují mladistvý vzhled, zlepšují zrak, odstraňují zánětlivé procesy v našem těle a jsou vynikající prevencí rakoviny. Pokud bojujete s nadbytečnými kily, borůvky jsou velmi dobrým pomocníkem při hubnutí. Díky nízké energetické hodnotě urychlují hubnutí a podporují zdraví.

Pokud byste se rozhodli pěstovat borůvky ve své zahradě, tak si určitě pořiďte borůvku kanadskou. Má totiž velkou výhodu v tom, že je mrazuvzdorná, a to až do 25 stupňů pod nulou. Dorůstá do výšky kolem 2 metrů, má ráda slunné místo a kyselou půdu. Typické jsou pro ni velké fialové bobule plné živin a pozitivních účinků na lidský organismus. Borůvky se doporučují i ​​ženám v období těhotenství, protože posilují imunitní systém, snižují stres, jsou zásobárnou antioxidantů, bohatým zdrojem vlákniny, tedy mají v sobě vše, co každá žena v těhotenství potřebuje. Toto malé drobné ovoce je velmi chutné např. v koláči, salátu, v zavařování stavu, jako džem či povidla. Velmi příjemný je i borůvkový sirup nebo lívance z borůvek. Ať už nám chutnají borůvky v jakékoli podobě, jejich konzumací nikdy nic nezkazíme. Naopak, díky nim se budeme lépe a zdravěji cítit.

Autor: Mgr. Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum22.2.2017
ČlánkyZdravá strava