Karamel z třtinového cukru

Karamel je oblíbenou pochoutkou, která dokáže zdokonalit i ten nejobyčejnější recept. Pokud však chcete váš oblíbený moučník či pokrm ještě více vyšperkovat, vyzkoušejte karamel z třtinového cukru. Předem vás však upozorňujeme, že se stane doslova vaší závislostí.

Porce: 4 - 6

Ingredience:
300 g třtinového cukru
125 g lžíce másla
200 ml 30 % smetany ke šlehání

Postup:
Postup přípravy sladkého karamelu je velice jednoduchý. Přitom se nejednou stává, že se karamel nepovede. Mezi nejčastější komplikace patří zhořknutí či připálení karamelu. A jak tedy připravit lahodný karamel z třtinového cukru? Nachystejte si pánev či hrnec se silnějším dnem a nechte na něm rozpustit třtinový cukr. Jakmile je veškerý hnědý cukr zkaramelizovaný, odstavte jej z plotny a přidejte ke karamelu ještě lžíci másla. Poté opět vraťte na plamen a důkladně míchejte tak dlouho, dokud nespojíte karamel s máslem. Nakonec postupně přilévejte smetanu. Postupujte ovšem pomalu a po celou dobu karamel míchejte. V opačném případě by se vám mohl srazit a poté dá velkou práci jej rozmíchat do hladké karamelové omáčky. Při přípravě karamelu buďte opatrní, neboť z něj jde pára a hrozí opaření.

Tip pro vás:
V případě, že byste rádi vyzkoušeli karamel trochu jinak, přidejte do něj větší špetku soli. Získáte tak oblíbený slaný karamel, který se hodí jak k moučníkům, tak například i k přípravě zmrzliny.


Autor: Kateřina Doul

Blog-datum29.5.2017
ReceptyOstatní
AutorKateřina Doul
SurovinyTřtinový cukr