Karob - nejlepší náhrada kakaa a čokolády

Charakteristika karobového prášku
Když na “chlebovníku” dozrají až 30 cm dlouhé lusky, přijde čas sklízení a následného sušení. Uvnitř lusky jsou sice semena, ale pro karobový prášek jsou využívány právě vysušené, tvrdé lusky, které se jemně melou až k výsledné hrubosti mouky.

Když se takový prášek postaví vedle kakaa pro souboj kalorických hodnot, dozvíme se zajímavé věci. Tak například tuky. Kakao je samo o sobě velmi tučné, zato v karobovém prášku je podíl tuků minimální - nedosahuje ani 10%. Cukru obsahuje více karob, takže není třeba si pití z něj nijak přislazovat. Vlastně lze použít jako sladidlo u některých pokrmů...

Pro někoho může být neméně zajímavá absence kofeinu v karobu, takže žádné energetické návaly a poté rychlé stavy vyčerpání, hyperaktivní stavy či sklony k závislostem.

Co karob přináší našemu zdraví?  
Protože se často mluví o karobu jako o zdravější variantě kakaa, je potřeba uvést věci na pravou míru. V předchozích větách vás totiž mohlo zarazit, že má více cukru. Proč je tedy zdravější?

Je totiž zajímavé, že mnoho zahraničních studií věnuje velkou pozornost snižování cholesterolu v krvi ve spojení s karobem. Další vědecké články se zabývají kontrolou tělesné hmotnosti a pocitům sytosti. Zdá se však, že jeho působení na zařívání je mnohem širší, než se domníváme.

Prášek z karobu je významný také obsahem minerálů (hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl) a vitamínů (A, řady B či D) nebo vysokým obsahem vlákniny. Navíc není alergenní, což může být velkou výhodou pro mnoho lidí s nesnášenlivostí čokoládových výrobků (ať už je problém v laktózové intoleranci nebo vzácnější alergii na kakao). A samozřejmě, že je přirozeně bezlepkový. Chuťově o nic nepřijdete…

Tipy na dobroty s karobem:

 Čokoládové sušenky

 

Složení:
1 ½ šálku kešu
1 šálek mandlí
1 šálek datlí
2 lžíce agáve sirupu
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce vanilkového extraktu
½ šálku karobu
špetka mořské soli

 

Postup:
Mandle a kešu rozemelte na hladkou mouku. Přidejte datle, agáve sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Přidejte karobový prášek a mořskou sůl a proces znovu opakujte. Vložte do formy na pečení a můžete nechat projít chladem nebo rovnou jíst :)

 

 

 

 

Domácí oříšková nutella 

Složení:
2 šálky makadamových ořechů
¼ šálku karobu
1 lžíce maca prášku
¼ lžičky skořice
2 lžíce sladidla
½ lžičky himalájské soli
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilky

 

Postup:
Všechny suroviny rozmixujte do hladké směsi.
Nutelu nalijte do vzduchotěsné nádoby nebo skladujte v lednici po dobu 2 týdnů.

 

 

 

Autor: Martin Kuška