Kde koupit
Naše produkty zakoupíte ve zdravých výživách, e-shopech se zdravou výživou, vybraných on-line i kamenných lékárnách, v drogeriích Teta a síti Electro World.
Charakteristika karobového prášku
Když na “chlebovníku” dozrají až 30 cm dlouhé lusky, přijde čas sklízení a následného sušení. Uvnitř lusky jsou sice semena, ale pro karobový prášek jsou využívány právě vysušené, tvrdé lusky, které se jemně melou až k výsledné hrubosti mouky.
Když se takový prášek postaví vedle kakaa pro souboj kalorických hodnot, dozvíme se zajímavé věci. Tak například tuky. Kakao je samo o sobě velmi tučné, zato v karobovém prášku je podíl tuků minimální - nedosahuje ani 10%. Cukru obsahuje více karob, takže není třeba si pití z něj nijak přislazovat. Vlastně lze použít jako sladidlo u některých pokrmů...
Pro někoho může být neméně zajímavá absence kofeinu v karobu, takže žádné energetické návaly a poté rychlé stavy vyčerpání, hyperaktivní stavy či sklony k závislostem.
Co karob přináší našemu zdraví?
Protože se často mluví o karobu jako o zdravější variantě kakaa, je potřeba uvést věci na pravou míru. V předchozích větách vás totiž mohlo zarazit, že má více cukru. Proč je tedy zdravější?
Je totiž zajímavé, že mnoho zahraničních studií věnuje velkou pozornost snižování cholesterolu v krvi ve spojení s karobem. Další vědecké články se zabývají kontrolou tělesné hmotnosti a pocitům sytosti. Zdá se však, že jeho působení na zařívání je mnohem širší, než se domníváme.
Prášek z karobu je významný také obsahem minerálů (hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl) a vitamínů (A, řady B či D) nebo vysokým obsahem vlákniny. Navíc není alergenní, což může být velkou výhodou pro mnoho lidí s nesnášenlivostí čokoládových výrobků (ať už je problém v laktózové intoleranci nebo vzácnější alergii na kakao). A samozřejmě, že je přirozeně bezlepkový. Chuťově o nic nepřijdete…
Tipy na dobroty s karobem:
Čokoládové sušenky
Složení:
1 ½ šálku kešu
1 šálek mandlí
1 šálek datlí
2 lžíce agáve sirupu
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce vanilkového extraktu
½ šálku karobu
špetka mořské soli
Postup:
Mandle a kešu rozemelte na hladkou mouku. Přidejte datle, agáve sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Přidejte karobový prášek a mořskou sůl a proces znovu opakujte. Vložte do formy na pečení a můžete nechat projít chladem nebo rovnou jíst :)
Domácí oříšková nutella
Složení:
2 šálky makadamových ořechů
¼ šálku karobu
1 lžíce maca prášku
¼ lžičky skořice
2 lžíce sladidla
½ lžičky himalájské soli
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilky
Postup:
Všechny suroviny rozmixujte do hladké směsi.
Nutelu nalijte do vzduchotěsné nádoby nebo skladujte v lednici po dobu 2 týdnů.
Autor: Martin Kuška
Naše produkty zakoupíte ve zdravých výživách, e-shopech se zdravou výživou, vybraných on-line i kamenných lékárnách, v drogeriích Teta a síti Electro World.
Máte zdravou výživu, e-shop, lékárnu či cokoliv jiného a chtěli byste prodávat naše produkty?
Užitečné odkazy
Spojte se s námi