Kolik gramů sacharidů na den potřebujete?

Co jsou to sacharidy?
Sacharidy (z lat. saccharum - cukr) jsou látky, které dodávají tělu energii v podobě kalorií. Potraviny jsou štěpeny na jednoduché cukry a ty se pak vstřebávají do krevního oběhu. Odtud se krevní cukr dostává do buněk pomocí inzulínu. Glukóza se také ukládá v játrech, svalech nebo se přeměňuje na tuk.

Co obsahují sacharidy:
Sacharidy představují skupinu cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie. Existují dva druhy sacharidů: komplexní a jednoduché. Komplexní sacharidy jsou pomaleji stravitelné a mají vysoký obsah dietní vlákniny. Jednoduché sacharidy jsou rychleji stravitelné, často se přidávají do zpracovaných a připravených potravin ve formě rafinovaných cukrů a sladidel.

Jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy):
- mléko (laktóza)
- ovoce (fruktóza)
- med (glukóza a fruktóza)
- hrozny (glukóza)
- cukrová třtina, cukrová řepa a umělá sladidla a obsahují sacharózu

Složené cukry (škrob a polysacharidy):
- brambory (celulóza)
- rýže (amyláza)
- těstoviny (amylopektin)
- zelenina (hydrokoloidy)

Obsah škrobu v 1 kg potravin:
- pomeranče 20 g
- rajčata 30 g
- broskve 35 g
- brambory 190 g
- banány 220 g
- čočka 560 g
- rohlíky 600 g
- ovesné vločky 660 g
- pšeničná mouka 770 g
- rýže 780 g

Sacharidy v potravinách:
Nadměrná konzumace cukru způsobuje tloustnutí, může vyvolat řadu nemocí a vznik zubního kazu. Průměrná spotřeba na 1 člověka na světě je 20 kg cukru ročně. Cukr se nachází v průmyslově vyráběných potravinách jako jsou sušenky, cukrovinky, limonády, kečup, hořčice, džusy, jogurty nebo zmrzlina. Zdravější jsou přírodní sladidla, která neobsahují kalorie. Sacharidová dieta není jen o hubnutí, ale také by měla zlepšit vaše zdraví. Důležité je se zaměřit na zdravou výživu, vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám a nahradit je těmi čerstvými. Ve zdravém jídelníčku by se měly často objevovat ryby, maso, vejce, ořechy, ovoce, zelenina, zdravé tuky, plnotučné mléčné výrobky a vláknina. Můžete si dopřát také jídlo s malým množstvím sacharidů: brambory, sladké brambory, oves a rýže. Omezte rafinovaný cukr a pšenici.

Redukční dieta s nízkým obsahem sacharidů snižuje hladinu inzulínu, který ukládá tuky a zabraňuje hromadění sodíku v ledvinách. Díky tomu tělo nezadržuje tolik vody. Vědci tvrdí, že během prvních dnů dojde k většímu úbytku váhy a asi po týdnu začne ubývat tuk na břiše. Každý z nás má jinou stavbu těla, jiné zaměstnání a zdravotní stav, obecně platí tyto doporučení pro denní příjem sacharidů.

100–150 g denně: Jedná se o vyvážený příjem sacharidů. Je vhodný pro štíhlé a aktivní lidí, kteří si snaží udržet svoji váhu.

Co jíst:
- jakoukoli zeleninu
- několik kousků ovoce denně
- malé množství zdravých škrobů
- celozrnné potraviny a rýži

50-100 g denně: Vhodné pro lidi, kteří chtějí zhubnout bez větší námahy. Představuje menší podíl sacharidů v potravinách.

Co jíst:
-spoustu zeleniny
- 2-3 kusy ovoce denně
- minimální množství škrobnatých sacharidů

0-50 g denně: Tento denní přísun sacharidů je ideální pro lidi, kteří potřebují rychle zhubnout, trpí nadváhou nebo diabetem. Tělo bude dosahovat takzvané ketózy, která dodává energii pro mozek pomocí ketolátek. Tyto látky potlačují chuť k jídlu, a tak pomáhají hubnutí.

Co jíst:
- potraviny bez sacharidů
- spousta zeleniny
- některé bobule
- avokádo
- ořechy a semena

Jaká jsou rizika při náhlé eliminaci sacharidů v potravě?
Pokud se snažíte vyloučit sacharidy z vaší stravy, buďte opatrní! Vaše tělo potřebuje alespoň malé množství sacharidů, aby pracovalo správně. Náhlé rozhodnutí omezit větší přísun sacharidů, může vyvolat tyto příznaky:

- závrať
- únava
- slabost
- bolesti hlavy
- zácpa

Než změníte své stravovací návyky, nechte si raději sestavit dietní plán od odborníka, který se zabývá zdravou výživou. Ten vám pomůže zjistit, jak vybrat správný druh sacharidů a jak se vyhnout prázdným kaloriím.

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
AutorMichaela Hynková
Blog-datum24.2.2017
ČlánkyZdravá strava