Koriandr - koření, afrodiziakum i zázračný lék

Koriandr lze charakterizovat jako rostlinu, která má původ v Jižní Evropě a na Blízkém Východě. Lze jej pěstovat jako bylinku nebo jako koření. Jako bylinky používáme mladé spodní lístky. Tyto lístky jsou podobné naťovoé petrželi. Lístky koriandru se používají k dochucování exotických jídel. I když nejlepší jakost koriandru pochází z Indie, dnes se pěstuje po celém světě, i u nás. Každá část rostliny se dá konzumovat, u nás se nejvíce používají jeho semena, ale jsou místa, kde se používají čerstvé listy i kořen, např. v Thajsku.

Plodem je suchá dvounažka, která po splasknutí obsahuje semeno používané jako koření. Zralé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou, lehce pikantní chuť, připomínající pomerančovou kůru a skořici. Koriandr koření se v mírné dávce používá v gruzínské, středomořské, anglické, německé a latinskoamerické kuchyni pro svou specifickou aromatickou vůni.

Bylinka koriandr se pěstuje podobně jako petržel - buď v zahradě, nebo v nádobě. Protože odolává mrazu, rostliny z výsevu koncem léta můžeme přezimovat v pařeništi a sklízet v zimě či na jaře. Hlavními složkami koriandru jsou zejména silice, vitamin C, sacharidy a minerály, což je předpokladem pro jeho léčivé účinky: podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, má protikřečové účinky, brání nadýmání, používá se při chřipce a průjmech, posiluje nervový systém, má protizánětlivé účinky. Považuje se za ženské afrodiziakum.

Jak již bylo zmíněno, mladé čerstvé lístky se používají do orientálních jídel na dochucení. Lístky se po posekání přidávají až před koncem tepelné úpravy. Semena používáme na koření masitých jídel, indických pokrmů a podobně. Koriandr je jednou z nejoblíbenějších bylin v kuchyních celého světa a používá se k přípravě mnoha chutných receptů. Recepty obsahující koriandr jsou například: Aloo Gobhi - indické jídlo, Hummus - Blízký Východ, Kuskus - Severní Afrika, Vajíčkovo - hráškové kari, karbanátky ze sóji a tofu, atd.

Někteří lidé tvrdí, že koriandr má chuť mýdla, ale vyčistí nás mnohem lépe než mýdlo. Chuť koriandru je sice komplikovaná, ale dá se vylepšit různými jinými přísadami, ovocem či zeleninou. Co této rostlince nelze vytknout, je fakt, že má mnoho léčivých účinků a právem se řadí k přírodním lékům, o čemž svědčí i jeho historie. Už starověcí léčitelé používali koriandr jako zázračný lék. Archeologové ho dokonce objevily i v hrobce Tutanchamona. I nejvýznamnější lékař všech dob, Hippokrates, prý často užíval koriandr a doporučil ho pro jeho účinky.


Autor: Mgr. Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum10.2.2017
ČlánkyZdravá strava, Zdraví