Pečení se stévií - 5 nejlepších receptů se stévií

Stévie místo cukru
Zatímco cukr je zdrojem velkého množství kalorií, stévie obsahuje 0 kalorií, a proto je vhodná i během diet. Výhodou je, že na rozdíl od některých umělých sladidel lze stevii používat ke slazení teplých i studených pokrmů i nápojů. Stevia je až tři sta krát sladší než běžný bílý cukr, a proto musíme být při jejím používání opatrní. Obecně platí pravidlo, že 100 g cukru odpovídá přibližně 1 g stévie v prášku. Jedna třetina sušených listů stévie přitom odpovídá asi jedné čajové lžičce cukru. A jak sami vidíte, mlsat se dá i bez cukru, aniž byste přišli o chuť vašich oblíbených moučníků. Pro vaši inspiraci jsme připravili hned několik receptů se stévií, kterým vaše chuťové pohárky neodolají.

Bábovka se stévií a sezamovým semínkem
Bábovka je oblíbeným moučníkem, kterým návštěvu nikdy neurazíte. Zapomeňte však na klasickou bábovku vaší babičky a zkuste upéct zdravější variantu bábovky, ve které není ani gram cukru.

Ingredience:
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 kypřící prášek
1 hrnek sezamového oleje
1 hrnek mléka
2 vejce
3-4 lžíce sezamových semínek
1 lžíce prášku stévie
špetku Bourbon vanilky
2 lžíce kakaového prášku

Postup:
Připravte si formu na bábovku, vymažte ji máslem a vysypte sezamovými semínky. Poté ve větší míse smíchejte všechny suroviny kromě kakaa. Do těsta použijte pouze jednu lžíce sezamových semínek. Kakao přidejte pouze do 1/3 hotového těsta. Hotové těsto postupně přelijte do formy na bábovku tak, aby těsto s kakaem vytvořilo na bábovce pěkné mramorování. Bábovku pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 - 45 minut.

Ovocné muffiny se stévií
Chcete-li potěšit vašeho partnera i děti, připravte jim sice malé, ale o to chutnější dezerty v podobě zdravých muffinů plných šťavnatého ovoce. A protože cukr je zdrojem prázdných kalorií, oslaďte muffiny přírodním sladidlem stévia.

Ingredience:
250 g polohrubé mouky
1/2 lžičky sušených listů stévie
1/2 lžičky prášku ze stévie
125 g másla
2 vejce
125 ml mléka
1/2 sáčku kypřícího prášku
150 g - 200 g ovoce dle chuti

Postup:
Nejprve si připravte košíčky na muffiny nebo vymažte plech na muffiny. Troubu si předehřejte na 180 °C. Začněte s tím, že v míse utřete stévii společně s máslem a poté ke sladké máslové směsi přidejte vejce a vše důkladně vyšlehejte. Jakmile budete mít vajíčka vyšlehaná do pěny, přichází na řadu mouka s práškem do pečiva a mléko. Nakonec si nakrájejte ovoce nebo použijte drobné bobulovité ovoce. Do každého košíčku nalijte těsto a dovnitř ukryjte ovoce. Pečte přibližně dvacet minut. Hotové muffiny nezapomeňte ozdobit čerstvou mátou a nakrájeným ovocem.

Ořechovo-jablečné řezy se stévií
Ořechy, jablka, brusinky a rozinky jsou zárukou jedinečné chuti. Honí-li vás mlsná, připravte si jednoduchý a rychlý moučník právě s těmito zdravými surovinami. Navíc nemusíte mít výčitky, když si dopřejete o kousek navíc.

Ingredience:
100 g špaldové mouky
200 g hladké pšeničné mouky
1 kypřící prášek
špetka soli
20 g stévie (ideálně stévie v prášku nebo sirup ze stévie)
4 vejce
200 g nastrouhaných jablek
2 lžíce rozinek
2 lžíce vlašských ořechů
2 lžíce brusinek
lžička kůry z citronu

Postup:
K pečení ořechovo-jablečného řezu, kde je vhodné použít zdravé sladidlo Stevie, budete potřebovat vyšší plech vymazaný máslem a dobře vysypaný moukou. Ještě než se pustíte do samotného těsta, rozdělte si žloutky a bílky a připravte tuhý bílkový sníh. Mezitím si nasekejte ořechy. Poté veškeré suroviny smíchejte s vaječnými žloutky a nakonec do těsta zlehka vmíchejte připravený sníh. Hotové těsto přelijte na plech a pečte v předehřáté troubě na 150 °C tak dlouho, dokud moučník nebude krásně zlatavý. Jestliže byste chtěli řezy ještě vylepšit, můžete je pokapat kvalitní hořkou čokoládou.

Zdravý perník se stévií
Perník je oblíbeným moučníkem již od dob našich praprababiček. Co byste však řekli tomu, že i tak obyčejný dezert, jakým je perník, se dá vylepšit. Dokonce může být i ze samých zdravých surovin. A abychom nezapomněli, nebude v něm ani známka po špetce cukru. Nevěříte? Vyzkoušejte recept níže.

Ingredience:
200 g hladké mouky
200 g celozrnné mouky
1 kypřící prášek
2 vejce
200 g nahrubo nastrouhaných jablek
80 g mletých ořechů
150 ml rostlinného oleje
200 ml mléka
50 g prášku stévie
lžička kapek ze stévie
1/2 lžičky Bourbon vanilky

Postup:
Nejdříve smíchejte veškeré sypké ingredience, dobře je promíchejte a poté k nim přilijte všechny tekuté suroviny. Těsto opět pořádně promíchejte a hotové je nalijte na vymazaný a vysypaný pekáček nebo pečící papír. Pečte přibližně 40 minut při 180 °C. V případě, že máte rádi perník s marmeládou, můžete jej promazat rybízovou nebo malinovou marmeládou, která perníku dodá šmrnc.

Kakaový dort s ovesnými vločkami a sladidlem Stévie
Čeká vás rodinná oslava či chcete kolegy v práci potěšit vlastnoručně upečeným dortem? Pokud přece jen váháte, zda se do dortu pouštět nebo ne, máme pro vás tip na netradiční kakaový dort, po kterém se budou všichni ještě dlouho olizovat.

Ingredience:
2 hrnky ovesných vloček
3 banány
2 jablka
2 mrkve
2 lžíce kokosového oleje
3 lžíce javorového sirupu
6 lžic kakaového prášku
1 kypřící prášek
1/2 hrnku vody
5 kapek stévie

Postup:
Nejprve si dejte rozmixovat jablka, 2 banány a ovesné vločky. Mezitím si na jemno nastrouhejte mrkve. Všechny suroviny poté smíchejte ve větší míse ještě se čtyřmi lžícemi kvalitního kakaa, práškem do pečiva, javorovým sirupem, vodou a kokosovým olejem. Připravte si dortovou formu, kterou dobře vymažte nebo vyložte pečícím papírem. Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct přibližně na 30 - 35 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Než bude těsto hotové, připravte si z rozmixovaného banánu, kapek stévie a kakaa zdravou polevu na dort, kterou vychladlý dort potřete. Před podáváním dort ozdobte nasekanými ořechy a čerstvou mátou.


Autor: Kateřina Doul

Blog-datum15.5.2017
ReceptyDezerty
AutorKateřina Doul
SurovinyStévie