RAW potraviny

Raw food neboli živé jídlo je takové, které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 °C. Důvodem je snaha zachovat co nejvíce výživných látek. Vše živé se totiž tepelnou úpravou zničí a my pak konzumujeme mrtvou stravu s mnohonásobně nižšími výživovými hodnotami.

Lidé stravující se takzvanou živou potravou neboli raw food se nazývají vitariáni. V jejich jídelníčku najdeme především ovoce, zeleninu, semínka, ořechy a sušené plody. Velmi oblíbené jsou rovněž smoothies, které jsou plné vitamínů a minerálních látek. Nevýhodou raw stravování je ovšem menší dostupnost, a to zvláště pokud se stravujete mimo domov. Raw restaurace jsou zatím především ve velkých městech.

Proč jíst raw suroviny?
Raw potraviny dodají tělu velkou dávku živin. Po přechodu na raw stravu se můžete cítit plní energie, zlepší se fyzické i psychické zdraví. Jako důsledek konzumace raw stravy může být snížení tělesné hmotnosti, zlepšení kvality pleti i vlasů. Na trhu jsou v raw kvalitě k dostání nejen ořechy i různá semínka, ale také produkty jako raw müsli tyčinky  i různé zdravé raw cukrovinky.

Autor: Kateřina Doul

Chovatelské potřebyPsi
AutorKateřina Doul
Blog-datum30.1.2016
ČlánkyZdravá strava