Rostlinné nápoje

Proč pít rostlinné nápoje?
Přemýšlíte, co si pod rostlinnými nápoji vlastně představit? Mezi rostlinné nápoje patří především produkty vyrobené ze soji, obilovin a ořechů. Mezi nejoblíbenější patří zejména nápoje z obilovin, jako je rýže či oves, nebo rostlinné nápoje vyrobené z mandlí. Jedním z častých důvodů, proč se lidé rozhodnou vyzkoušet rostlinné nápoje, je alergie na laktózu. V takovém případě jsou rostlinná mléka skvělou alternativou. Díky absenci cholesterolu jsou navíc perfektní součástí nejen zdravé výživy ale i redukčního jídelníčku.

Skupinou, která rostlinné produkty hojně vyhledává, představují samozřejmě vegetariáni a vegani. Vzhledem k tomu, že v rostlinném mléce nenajdeme mléčnou bílkovinu kasein, laktózu ani cholesterol, jsou rostlinné nápoje a mléka důležitou surovinou v jídelníčku osob dodržujících nejrůznější diety, jako je například diabetická, bezlaktózová či nízko-cholesterolová.

Sojový nápoj
Pokud to se zdravou výživou myslíte skutečně vážně, neváhejte vyzkoušet například oblíbené sójové nápoje. Sáhnout můžete po klasice či po produktech s nejrůznějšími příchutěmi. Populární je především voňavá vanilka či čokoláda. Sója je důležitou surovinou, která obsahuje na 35 % bílkovin. Vzhledem k tomu, že je velice dobře stravitelná, mohou sojové nápoje či sojové mléčné produkty konzumovat i lidé, kteří mají problémy se zažíváním. Sojové nápoje mimo jiné obsahují řadu vitamínů a tělu prospěšných látek. Za zmínku rozhodně stojí skupina vitamínu B, kyselina listová, vitamín E, vápník, draslík či hořčík. Díky obsahu omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin napomáhá pravidelná konzumace sójových nápojů k posílení a lepší pružnosti cév. V neposlední řadě zabraňuje ukládání cholesterolu v krvi.

Rýžový nápoj
Kromě sojových produktů jsou velice oblíbené i rýžové nápoje, a to zejména pro své nutriční hodnoty. Při pití rýžového mléka se nemusíte obávat žádné alergické reakce. Naopak do těla dostanete důležité vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, mangan, draslík či selen.

Ovesný nápoj
Dalším druhem obilovin, který se využívá pro výrobu rostlinných nápojů, je zpravidla oves. Cítíte-li se unavení či bez energie, ovesný nápoj vás postaví na nohy. Díky obsahu mnoha vitamínů a minerálních látek pomáhá složení ovesného nápoje při onemocněních nervové soustavy, při zažívacích obtížích, cukrovce i vysokém krevním tlaku.

Mandlový nápoj
Milovníci ořechů rozhodně musí vyzkoušet mandlový nápoj, který nejen výborně voní a chutná, ale má taktéž nezanedbatelný vliv na náš organismus. Věděli jste, že mandlový nápoj obsahuje více vápníku než kravské mléko? Navíc jej mohou bez problémů užívat i osoby, které právě bojují s nadváhou. U mandlového mléka je především důležité vyzdvihnout vysoký obsah hořčíku, který posiluje činnost srdce i svalstva.

Autor: Kateřina Doul

Chovatelské potřebyPsi
AutorKateřina Doul
Blog-datum3.1.2017
ČlánkyZdravá strava