Rostlinné oleje - podle čeho je vybírat?

V tomto článku se budeme věnovat olejům, představíme si několik druhů a jejich složení. Pokusíme se vystihnout jejich plusy a mínusy.
Když jdeme na nákupy a máme v seznamu zapsán i olej, tak většinou koupíme ten, který je v akci, nebo konkrétní značku, kterou kupujeme už léta. Asi málokdo z nás se v tom nákupním shonu a v obchodě plném lidí zamýšlí nad tím, jaký olej je nejvhodnější, nejlepší, nejzdravější. Přiznám se, že k těmto "nerozmýšlivcům" patřím i já.

Pokud bych to chtěla změnit, a se mnou mnozí další, kteří nakupují olej podobně jako já...

Co bychom měli vědět o rostlinných olejích, abychom se rozhodli správně? Který olej je nejlepší a nejzdravější? Podle čeho je vybírat?
V první řadě si musíme uvědomit, že každý olej má své plusy i mínusy a také i jiné složení, jiné vlastnosti, rozdílný obsah vitamínů a použití. Některé jsou určeny do studené kuchyně a zase jiné na smažení. Společným prvkem rostlinných olejů je, že hrají ve výživě významnou roli, protože jsou zdrojem nepostradatelných esenciálních kyselin a jsou důležité pro vitaminy rozpustné v tucích.
Mezi přírodními rostlinnými oleji jednoznačně kraluje olivový olej, který obsahuje až 85% nenasycených mastných kyselin a v současnosti získává dominantní postavení téměř v každé domácnosti. Zásadní rozdíl mezi olivovým a jinými rostlinnými oleji je v tom, že olivový se vyrábí z celých plodů a ostatní oleje jen ze semen. Kvalitní olivový olej obsahuje několik přírodních antioxidantů, vitamíny A, D, E a K, nenasycené mastné kyseliny, které působí blahodárně v našem metabolismu a podporují vstřebávání živin, mnoho minerálních látek, zejména železo, draslík, hořčík a vápník, jakož i přírodní barviva karoten a chlorofyl.

Panenské olivové oleje se vyrábějí šetrným lisováním celých plodů za studena a jejich kyselost nesmí překročit 2 procenta. Rafinovaný olivový olej se získává z oliv silnějším tlakem za tepla po přidání horké vody, kdy se však ztrácí charakteristická olivová chuť a vzniká neutrální olej. To nejhlavnější, co bychom si měli na oleji všimnout, je jeho jakost, země původu a datum spotřeby. Maximální doba, kterou kvalitní olivový olej nemůže přesáhnout, jsou dva roky. Při nákupu olivového oleje hraje velkou roli i materiál. Kvalitní oleje jsou baleny jednoznačně ve skleněných lahvích s tmavým zabarvením.

Tak, jako je olivový olej králem mezi rostlinnými oleji, tak zase slunečnicový olej je známou klasikou. Používá ho většina z nás, není třeba ho zatracovat, považovat jen za levnou náhradu kvalitnějších olejů. I výtažek ze slunečnicových semínek je zdraví prospěšný a v použití na studeno vhodný k prevenci při problémech kardiovaskulárního rázu, problémech se štítnou žlázou a také při zvýšeném cholesterolu. Mnozí odborníci se shodují v tom, že slunečnicový olej není vhodný na smažení, ale jeho přínos pro naše zdraví je velkým plusem.

Už jsme si uvedli krále mezi oleji, i klasiku, zůstává nám ještě zmínit olej, který je ze všech olejů nejcennější, a tím je mandlový olej. Svým složením je nejbližší lidské pokožce, nevyvolává alergické reakce, rychle se vstřebává, neucpává póry a nezanechává pocit mastnoty. Je lisovaný za studena ze suchých pecek sladkých mandlí, čímž se zachovává jeho vysoká bioaktivita. Obsahuje vysoký podíl bioaktivních látek - nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, E a minerály draslík, vápník a hořčík.

Rostlinné oleje lisované za studena jsou díky šetrnému zpracování biologicky aktivní, obsahují živou informaci, která napoví našim buňkám, jak se mají chovat, aby byly zdravé. Pro vnitřní užívání používáme tzv. panenské oleje, lisované při teplotě do 35 ° C, z prvního lisování. Měli bychom tyto oleje lisované za studena umět i správně skladovat. Láhev je třeba pečlivě uzavírat, olej má být chráněn před kyslíkem, protože ten ničí nenasycené mastné kyseliny. Skladovat ve tmě, protože světlo je nepřítel plnohodnotných olejů, protože mnohonásobně urychluje reakci mastných kyselin se vzdušným kyslíkem. Uchovávat v chladu - v studeném oleji probíhá mnohem méně reakcí a navíc pomaleji - vedoucích k jeho znehodnocení.
Z uvedeného vyplývá, že všechny rostlinné přírodní oleje mají především plusy a výhody a lze takovou jejich "chybičkou krásy" je vyšší cena ve srovnání s "obyčejnými" oleji. To by nás však nemělo odradit od jejich koupě a používání, pokud si vážíme své zdraví a chceme žít co nejdéle.

Autor: Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum14.10.2016
ČlánkyZdravá strava