Rozmarýn - léčivá síla "mořské růže"

Rozmarýn lékařský latinsky Rosmarinus officinalis je polokeř, nenáročný na pěstování, který zná lidstvo už od nepaměti. Rozmarýn je původním druhem jihozápadní Evropy, u nás se pouze pěstuje. Historie této bylinky sahá již do středověku, kde byl používán nejen jako koření, ale i léčivá bylina a kadidlo. Už tehdy byl pro lidi symbolem lásky a smrti a je tomu tak až dodnes.

Zajímavostí je, že rozmarýn se nachází i v lidové slovesnosti, v lidové poezii i v písních. Ve starověkém Řecku byl rozmarýn zasvěcen bohyni Venuši jako symbol lásky a věrnosti. Starověcí Římané ho zase nazývali mořskou rosou. Španělé uctívají rozmarýn proto, neboť podle nich byl úkrytem Panny Marie při jejím útěku do Egypta. Ve Středomoří sušili prádlo na větvičkách rozmarýnu, aby nabrala jeho vůni a tím odpuzovala moly. "Mořská růže" se spojuje s historií a tradicemi mnoha národů a zemí.

Jaké jsou účinky této léčivé "posvátné" bylinky na lidský organismus?
Jeho největší předností je, že podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu, napomáhá prokrvení trávicího ústrojí a ovlivňuje tvorbu trávicích enzymů. Ocení ho i ti, kteří jsou náchylní na nízký krevní tlak, protože rozmarýn krevní tlak zvyšuje. Působí uklidňujícím účinkem na nervovou soustavu, zlepšuje krevní oběh, pomáhá při revmatismu, astmatu a kašli, nespavosti a migréně. Příjemná je i rozmarýnová koupel, která osvěží celé tělo, zejména našim končetinám přinese úlevu. Olej získaný z rozmarýnu má zase repelentní účinek.

Můžeme ho využít jako koření v kuchyni přidáváním do polévek, zeleniny, salátů, omáček a do masa. Rozmarýn má důležité postavení hlavně v středoevropské kuchyni, je charakteristickým kořením italské a francouzské kuchyně. Přidáním špetky rozmarýnu můžeme oživit tradiční recepty novou chutí. Při přípravě některých jídel jako jsou omáčky nebo pečeného maso je možné použít i celé větvičky rozmarýnu, které po dovaření odstraníme. Sekané lístky jsou výborné do omelety a do polévek. Rozmarýn je jako stvořený pro experimentování při vaření. Je vhodný téměř do každého pokrmu, a tím dává šikovným hospodyňkám velké množství možností různých receptů. Je třeba ho však dávkovat s rozumem, protože pokud to s jeho množstvím přeženeme, dostaví se namísto příjemně kořenité chuti hořká pachuť.

Dokonce své využití nachází rozmarýn i v péči o vlasy. Pokud nás trápí vzhled našich vlasů, nebo jim chybí dostatek výživy, měli bychom sáhnout po rozmarýnu. Ten totiž obsahuje látky, které podporují prokrvení pokožky hlavy. Jak na to? Hrst rozmarýnu provaříme v jednom litry vody a necháme vyluhovat asi 10 minut. Po přecezení, odvar jemně vmasírujeme do pokožky a už neoplachujeme. Lze konstatovat, že rozmarýn je vhodný pro očistu našeho těla i ducha. Pokud jsme ho dosud nepoužívali, možná teď je ta správná chvíle "spřátelit" se s rozmarýnem a zařadit jej do svého jídelníčku.


Autor: Mgr. Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
AutorBeáta Rampáková
Blog-datum14.2.2017
ČlánkyZdravá strava, Zdraví