Schopnosti vanilkového extraktu

Lákavě voňavé plody orchideje
Vanilka pravá je nenápadná zelená orchidej, která se podobá liáně. Toto koření původně pochází překvapivě z Mexika. Kvete pouze jeden den, a proto na farmách, kde pěstují vanilku, musí dávat velmi dobrý pozor, kdy k tomu dojde. Pro lepší chuť a správné uzrání tobolky je nutné, aby byl květ opylen pylem z jiné rostliny. Plodem je typický podlouhlý vanilkový lusk. Ten obsahuje silně aromatické silice s typickou vanilkovou vůní. Pravá madagaskarská vanilka se nedá srovnat s uměle vyráběným vanilinem, který má napodobit příjemné vanilkové aroma. Právě fenolitický aldehyd vanilin, který je obsažen v plodech vanilky může za její aroma i chuť. Kromě něj se přírodní vanilka skládá i z celé řady dalších sloučenin, které vytváří jedinečnou a neopakovatelnou sladkou chuť. Způsobů pěstování a zpracování vanilky existuje celá řada. Nás však zajímají hlavně konečné produkty, které můžeme využít v kuchyni a dopřát svým pokrmům neodolatelnou chuť a vůni.

Proč je extrakt lepší než vanilkový cukr?
Čistý vanilkový lusk nebo koncentrovaný vanilkový extrakt má tu výhodu, že není tolik sladký. Navíc neobsahuje cukr, takže se hodí i pro diabetiky a všechny, kdo si hlídají svůj příjem cukru. Díky tekuté podobě se dá mnohem lépe použít a má výraznější aroma. Stačí skutečně jenom několik kapek a celý pokrm získá příjemnou vanilkovou vůni. Výhodou vanilkového extraktu je to, že s ním můžete ochutit dezert bez toho, abyste zvyšovali kalorickou hodnotu přidáváním cukru. Vanilka je tedy velmi vhodná do redukčních režimů, kdy se nemusíte vlivem snížení příjmu kalorií vzdávat příjemné a lehce sladké chuti potravin.

Jak si vyrobit vanilkový extrakt
Výroba vanilkového extraktu přitom není vůbec složitá. Stačí mít k dispozici vanilkové lusky a alkohol. Běžně se udává poměr 25 tobolek na 1 litr alkoholu, kdy vytvoříme extrakt o 10 % koncentraci, protože přidáme přibližně 100 gramů vanilky. Vytvořit si ale můžete i silnější koncentrát až o 30 %. Lusky vložíme do lihu a necháme luhovat po dobu 6 měsíců. Po této době se lusky vyndají a extrakt se přefiltruje. Ideální je, pokud ve výsledku zůstanou jemná vanilková zrníčka pro ještě lepší chuťový prožitek. Takto vyrobený extrakt je možné skladovat až několik let uzavřený ve skříni. Alkohol má velmi dobrou udržovací schopnost a dokáže zafixovat vanilkové aroma. Díky tomu, že pro ochucení stačí jenom málo kapek, přítomnost alkoholu ani nepoznáte. Navíc pokud se jedná o pečený dezert, stopové množství alkoholu se vypaří. Základní dávkování je přibližně 30 ml na 1 kilogram suroviny, což platí pro 10 % koncentraci. Pokud máte koncentrovanější extrakt, je jasné, že bude stačit méně.

Ochucení všech možných produktů
Vanilkové aroma se používá pro ochucení všech možných produktů. Oblíbené jsou například proteinové nápoje s vanilkovou příchutí. Pokud jste milovníky vanilky, rozhodně byste měli vyzkoušet i proteinovou tyčinku s příchutí vanilky.

Vanilkové aroma se hojně využívá i v kosmetice. Příjemně voní například balzám na rty s vanilkovým aroma. Objevují se i krémy, deodoranty a vůně s vanilkovým aroma. V rámci vlastního experimentování můžete vanilku také přidat snad do všech možných sladkých pokrmů. Od vanilkového pudinku, přes ochucení jogurtu nebo přidání vanilky do smoothie. Existuje jen velmi málo lidí, kteří by neměli rádi jemné vanilkové aroma. To se dá skvěle využít při vymýšlení dárků a přípravě pohoštění.

Přidejte vanilku do receptu
Vynikající ořechový dort s čokoládou se jistě neobejde bez vanilkového extraktu. Za zmínku jistě stojí kokosové kuličky s pekanovými ořechy. Ideální start dne jsou bezlepkové skořicové palačinky nebo výborné palačinky z kokosové mouky. Vyzkoušejte i další recepty s vanilkovým extraktem. Uvidíte, že jakmile pravou vanilku jednou vyzkoušíte, nebudete už chtít nic jiného.

Autor: Šárka Stuchlíková

Chovatelské potřebyPsi
AutorŠárka Stuchlíková
Blog-datum22.12.2016
ČlánkyZdravá strava