Výhody třtinového cukru - je zdravější?

Neumíte si svůj život představit bez sladkého, přesto byste rádi žili zdravě? I když by se to obecně nemělo s cukrem přehánět, není cukr jako cukr. Proto se dnes podíváme na to, proč dát přednost slazení třtinovým cukrem.

Třtinový cukr versus bílý
Hlavní rozdíl mezi třtinovým a bílým cukrem je vidět na první pohled díky odlišné barvě. Podstatnější však je, že hnědý cukr neprochází žádným chemickým procesem. Nedochází tak u něj k odstranění melasy ani k následnému bělení. Díky tomu je hnědý cukr zdravější variantou. Melasa, která v běžném rafinovaném cukru chybí, je zdrojem vitamínů a minerálních látek, jako je například sodík, vápník, železo, zinek, mangan, selen, chrom či měď. Dále třtinový cukr obsahuje aminokyseliny. Přestože je však hnědý cukr výživově hodnotnější a prospěšnější našemu organismu, stále se jedná o jednoduchý cukr, který jednak zvyšuje glykemický index a jednak je zdrojem velkého množství kalorií.

Není cukr jako cukr
Při výběru hnědého cukru si však dejte pozor na to, co kupujete. Nejlepší je třtinový cukr. Pod označením hnědý cukr můžete rovněž narazit pouze na obarvený bílý cukr, který sice melasu obsahuje, ale pouze na povrchu. A proč je přírodní třtinový cukr zdravější než jiné cukry? Cukr z třtinové řepy totiž melasu obsahuje přirozeně. Není do něj dodatečně přidávaná jako u jiných hnědých cukrů.

Vzhledem k tomu, že během výroby neprochází hnědý třtinový cukr žádným chemickým procesem, zachovává si tak svou karamelovou chuť. Mezi výhody použití třtinového cukru patří i to, že jej bez obav můžete přidat do nápojů, moučníků či pokrmů. Co se týče nevýhody třtinového cukru oproti bílému cukru, je jím vyšší cena. Při výběru třtinového cukru se řiďte pravidlem, čím tmavší barva, tím je třtinový cukr kvalitnější, neboť obsahuje více cenných látek.

Výroba třtinového cukru
Víte, jak se třtinový cukr vyrábí? Třtinový cukr je výsledný produkt, který se získává krystalizací třtinové šťávy. Možná vás to překvapí, ale rostlina cukrová třtina je trochu podobná bambusu. Dokonce dorůstá až do výšky šesti metrů. K jejímu pěstování je zapotřebí teplot vyšších než 30 °C. Cukrová třtina se proto dováží z exotických zemí, jako je například Mauricius. Největší plantáže se ale nachází především v Brazílii, Mexiku, na Kubě, v Africe či Austrálii.

Autor: Kateřina Doul

AutorKateřina Doul
Blog-datum29.5.2017
ČlánkyZdravá strava