Zápach z úst? Zbavte se ho!

  • Odhaduje se, že zápachem z úst trpí každý čtvrtý člověk na světě.
  • Za nejčastější příčiny špatného dechu může špatná dentální hygiena, dehydratace redukční diety.
  • Halitóza je třetí nejčastější důvod, proč lidé navštíví svého zubního lékaře, hned po bolavých zubech a po zánětu dásní.
  • Špatný dech může způsobit alkohol, kouření, aromatická strava, zbytky potravy v ústech a zubní kaz.
  • Zápach z úst také vzniká při onemocnění žaludku, ketoacidóze a aspirační pneumonii.
  • Špatný dech u dětí většinou ovlivňuje zanícená sliznice v nosní dutině.
  • Při líbání se tvoří sliny, jejichž enzymy chrání před zubním kazem a snižují zápach z úst.


Zápach z úst léčba:
Nejprve je dobré se zaměřit na domácí léčbu, například investovat do správné dentální hygieny, používat kvalitní zubní kartáček, zubní nit, mezizubní kartáčky, zubní pastu s fluoridem, nezapomínat na čistý jazyk a pravidelné prohlídky u zubaře. Rychlým pomocníkem jsou také bylinky - šalvěj, máta, zázvor, bazalka, kopr, hřebíček, petržel a heřmánek. Důležitá je změna životního stylu, přestat kouřit a omezit pití alkoholu. Pokud zápach v ústech nezmizí, je lepší navštívit lékaře, aby vyloučil závažnější onemocnění.

Na zapáchající dech je dobrý chlorofyl obsažený v zelených rostlinách. Jeho chemická struktura se velmi podobá lidskému hemoglobinu. Jediný rozdíl je v tom, že hemoglobin obsahuje železo a chlorofyl má v sobě hořčík. Velká koncentrace chlorofylu se nachází v zeleném ječmeni, Chlorelle a Spirulině, které odstraňují toxiny z krevního řečiště a podporují krvetvorbu. Chlorofyl skvěle detoxikuje, zamezuje růstu bakterií v trávicím traktu, eliminuje hromadění karcinogenů, produkci kvasinek, plísní a působí jako vnitřní tělesný deodorant.

Zelené superpotraviny se stávají stále populárnějšími v západním světě, protože lidé si je oblíbili pro své léčivé účinky. Jsou bohaté na živiny, které se snadno vstřebávají, nejčastěji jsou k dostání v tabletách a v prášku. Obsahují mnoho vitamínů, minerálů, stopových prvků, antioxidantů, enzymů a proteinů. Mají antibakteriální účinky, zabraňují žlučovým kamenům, podporují hojení ran, trávení a mohou pomoci zlepšit zápach úst vyvolaný onemocněním žaludku.

Zelený ječmen: je obilovina, která se sklízí ještě zelená, aby v ní zůstalo co nejvíce živin, hodí se do salátů, smoothies a jiných studených pokrmů. Užívá se ráno 20 minut před jídlem. Díky obsahu glykogenu je obrovským zdrojem rychlé energie a vitality, detoxikuje a jako antioxidant si umí poradit se záněty. Kromě chlorofylu v něm najdete i aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamíny C, E, H, K, vlákninu a betakaroten. Udržuje psychickou pohodu, zdravý dech, příznivě ovlivňuje kvalitu pokožky, vlasů a správné pH ve střevech.

Ve 100 g zeleného ječmene se nachází:

  • 300 mg chlorofylu
  • 280 mg bílkovin
  • 475 mg vitamínu C
  • 40,5 mg draslíku
  • 22,5 mg vitamínu E
  • 17,8 mg vitamínu B6
  • 4,67 mg vápníku
  • 1,5 kyseliny listové
  • 0,37 mg železa

Spirulina: je modrozelená řasa rostoucí v jezerech a v mořích. Je velmi bohatá na chlorofyl, betakaroten a obsahuje nejvíce proteinu ze všech rostlin (68 %). Díky kyselinám gama-linoleové a nukleové umí regenerovat buňky a omlazovat. Modrý pigment fykocyanin omezuje vznik nádorových buněk a tím předchází vzniku rakoviny. Aminokyselina arginin je důležitá pro detoxikaci a pro správnou reprodukci. Eliminuje chuť na nezdravé potraviny a podporuje spalování tuků, tělu dodává esenciální mastné kyseliny, hořčík a železo. Umí skvěle pročišťovat organismus, vytvářet energii, udržuje zdravý trávící systém a potlačuje špatný dech.

Jedna polévková lžíce sušené Spiruliny obsahuje:

  • 21 % doporučené denní dávky mědi
  • 11 % doporučené denní dávky železa
  • 11 % doporučené denní dávky vitamínu B1
  • 15 % doporučené denní dávky vitamínu B2
  • 4 % doporučené denní dávky vitamínu B3
  • 4 g bílkovin

Chlorella: je jednobuněčná řasa vhodná pro lidi, kteří jedí málo zeleniny. Díky vysokému obsahu chlorofylu má sytě zelenou barvu, působí detoxikačně a má blahodárný vliv na celé tělo. Zabraňuje tělesnému zápachu, zvyšuje plodnost, chrání zuby před zubním kazem, snižuje cholesterol a pomáhá léčit kožní onemocnění. Pro velké množství bílkovin je oblíbenou součástí receptů pro vegetariány a vegany. Často se přidává do salátů, nápojů a různých pomazánek.

Ze 100 g Chlorelly získáme:

  • 718 mg vápníku
  • 368 mg hořčíku
  • 225 mg železa
  • 84 mg karotenů
  • 16 mg vitamínu C
  • 5,7 mg vitamínu E
  • 1,1 mg kyseliny listové

Pro svěží dech a bělení zubů slouží domácí ošetření kokosovým olejem. Tato metoda prý pochází z Indie, kde se stala součástí ajurvédy. Postup je jednoduchý: lžíci kokosového oleje chvilku převalujte v ústech a potom vyplivněte. Takto dochází k eliminaci škodlivých bakterií, které způsobují zubní kaz, nepříjemný zápach a paradentózu.

 

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
AutorMichaela Hynková
Blog-datum8.11.2016
ČlánkyZdraví