Zdravá, ale zrádná rebarbora – na co si opravdu dát pozor?

Co je rebarbora?
Zahrádkáři mohou jásat – její pěstování je naprosto nenáročné! Rebarbora nepohrdne skoro až nehostinnou půdou, kde vydrží klidně i přes 10 let. Ať už je to místo v polostínu u domu, nebo třeba pod stromem této zelenince se tam bude dařit výborně (pro lepší chuť se ale doporučuje dát na slunné místo). Kvůli své nenáročnosti nepotřebuje žádnou pozornost. Vlastně si na ni vzpomenete až koncem května, kdy bude potřeba sklidit. To už bude svými velkými listy pravděpodobně zabírat pořádný kus zahrady.

Jak rebarboru připravovat?
Pro mnohé to bude překvapení, ale tato plodina se sladkou chutí patří mezi řapíkatou zeleninu. Ve všech receptech vždy zastupuje ovoce. Dělají se z ní výborné koláče, ovocné řezy, kynuté buchty, rolády nebo bublaniny. Při úrodné sezóně ji můžete skladovat v podobě chutných marmelád, které oceníte v zimních dnech. Pro letní dny může přijít vhod třeba rebarborová limonáda.

Příprava limonády: Oloupané stonky/řapíky (1kg) nakrájejte a dejte do hrnce. Přidejte cukr (200g). Na mírném ohni vařte kolem 6-8 minut. Kousky se nesmí rozpadnout, ale je důležité, aby se z nich vyloučila šťáva. Poté nechte vychladnout pod 40 stupňů a přidejte nějaký startér (to, co obsahuje kulturu kvasinek, bakterií nebo plísní, která nám rozmnožením pomůže vyrobit požadovanou potravinu). Přendejte do vyvaření nádoby a minimalizujte kontakt se vzduchem. Pár dní nechte kvasit v teple. Poté sceďte. Základ můžete využít například do koláčů a s rebarborovou šťávou budeme pokračovat dále. Jednoduše ji nařeďte vodou, oslaďte podle chuti a přidejte čaj z máty nebo meduňky. Nechte 24 hodin fermentovat v teple, a poté vychlaďte. Můžete přidat i nakrájené ovoce. (zdroj receptu - http://zkvaseno.blogspot.cz/)

Obecně platí, že je potřeba řapíky nejprve oloupat, nakrájet na kostičky, a nakonec tepelně zpracovat. To ale není všechno!

Na co je dobré si dát pozor?
1. Nezapomeňte na včasnou sklizeň.
Řapíky se sbírají konce května do poloviny července (u rostlin starších dvou let a více).Říká se, že by sklizeň rebarbory měla být ukončena do svatého Jana - 24. července. Po tomto datu už totiž začíná kvést a začne produkovat více tzv. kyseliny šťavelové, která nám dokáže v těle udělat pořádnou neplechu. Řapíky neřežeme – pouze odlamuje – jinak totiž zahnívají a to rostlině nesvědčí.
2. Vždy jezte pouze řapíky, nikdy listy (opět kvůli vysoké koncentraci kyseliny šťavelové).
3. Nejezte ji syrovou nebo neoloupanou (ničí zubní sklovinu).
4. Nekonzumujte ji častěji než 2-3x do měsíce (hlavně kvůli látkové výměně v těle).
5. Kyselina šťavelová se tepelnou úpravou neničí, pouze se může vařením a louhování ve vodě snížit její obsah (pokud tu vodu poté vylijete!).

Co může vysoká koncentrace kyseliny šťavelové způsobit?
Asi je zbytečné, abychom v tomto článku zacházeli do složitých vod biologie a snažili se pochopit, jakým způsobem kyselina šťavelová vlastně přesně ubližuje. Důležité je vědět, že bez její neutralizace odvede z těla důležité minerály a může zapříčinit i vznik ledvinových kamenů a plno dalších nepříjemností. Konzumace rebarbory se celkově nedoporučuje lidem lidé s problémy s ledvinami, močovým měchýřem nebo ti, kteří trpí na překyselený žaludek. Opatrně by ji měly užívat také děti nebo těhotné a kojící ženy.

Jaké jsou její léčivé účinky?
I když zastupuje ovoce ve sladké chuti, v množství vitaminu C se mu jistě nevyrovná. Najdeme v ní ale vysoký obsah vitamínu ze skupiny B. Přesněji B3, B5 a B9. Z minerálních látek hlavně vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík.

K léčbě se využívá hlavně rebarbořin kořen. Větší množství jeho prášku má projímavé účinky (polovina malé lžičky) – pomáhá při zácpě. V malých dávkách naopak průjem zastavuje. Ohřáté listy se zevně používají jako obklady, které napomáhají rozpouštět ledvinové kameny. Její účinky jsou opravdu velmi protichůdné – je „jedem“, ale i lékem zároveň.

Jelikož je tepelná úprava a louhování nutné kvůli snížení obsahu kyseliny šťavelové, odnáší to i mnoho vitamínů. Otázkou tedy zůstává, jestli to málo zdravého, co poté v rebarboře zůstane, stojí za tolik námahy.

Autor: Tereza Župová

Chovatelské potřebyPsi
AutorTereza Župová
Blog-datum19.10.2016
ČlánkyZdravá strava