Zvyšuje chilli spalování?

Chilli papričky se začaly pěstovat někdy před 7000 lety ve Střední a Jižní Americe, kde se používaly na léčbu různých neduhů. Papričky obsahují více vitamínu C než citrusové plody, bohužel se nedají konzumovat v nadměrném množství, protože to vede k podráždění trávicího traktu a k alergickým reakcím.

Účinnou látkou v papričkách je kapsaicin (Capsicium frutenscens). Tato chemická látkaje charakteristická svou štiplavostí, obsahuje totiž 0,04-1,5 % alkaloidů ostré chuti. Kapsaicin zvyšuje tělesnou teplotu, tepovou frekvenci, umí nastartovat metabolismus, spustit proces spalování tuků a podporuje hubnutí břicha. Také umí tišit bolest, snížit hladinu krevního cukru, prospívá při léčbě osteoartrózy, nervových bolestí a bolavých zad.

100 g chilli papriček obsahuje (doporučené denní dávky v %):
- 113 % vitamínu C
- 12 % draslíku
- 11,7 % vitamínu K
- 8 % vlákniny
- 7 % vitamínu B6
- 4 % mědi
- 3 % cukru
- 3 % hořčíku
- 2 % sodíku
- 1 % tuku
- 0,3 % selenu
- 20 kcal

Co tvrdí vědci:

  • Studie provedená v Národním institutu zdraví prokázala, že čím častěji lidé konzumují ostrá jídla, tím více si je zamilují.

  • Kapsaicin by prý mohl pomoci s bojem proti obezitě, protože stimuluje pocení, zvyšuje energetický výdej a účinně se podílí na oxidaci tuků.

  • Nedávná klinická studie zkoumala účinky stravy obohacené o kapsaicin na malé skupince lidí, proti ostatním kteří jedli pouze normální stravu. Bylo zjištěno, že skupina lidí konzumující chilli měla větší pocit sytosti a menší sklony k přejídání.

Rychlé recepty s chilli na hubnutí:

Plněné papriky: očistěte chilli papričky od jadérek, nakrájejte je na malé kousíčky, přidejte je k uvařené hnědé rýži s červenými fazolemi a nakrájenou cibulí. Touto směsí naplňte 4 vyčištěné větší papriky, které nechte zapéct v rozehřáté troubě na 220 °C po dobu 45 minut.

Taco salát: nakrájenou okurku dejte do mísy spolu s chilli a červenou paprikou, přidejte čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu a promíchejte. Na pánvi orestujte krůtí maso s cibulí a rajčaty. Osmaženou směs přimíchejte k okurce, chilli a červené paprice.

Špagety s krevetami a chilli omáčkou: nejprve si uvařte špagety, mezitím si oloupejte krevety, okořeňte je kajenským pepřem a osmažte na pánvi. V míse rozmíchejte kelímek zakysané smetany, šťávu z jedné limetky, 1 lžičku chilli omáčky a špetkou chilli koření. Nakonec smíchejte uvařené špagety s krevetami a chilli omáčkou a ještě je prohřejte asi 5-8 minut na pánvi.

Jednotlivé druhy pálivých papriček:
Chilli papriček existuje stovky druhů, od mírně pálivých až po ohnivě pálivé. Jejich pálivost se měří pomocí Scovilleho stupnice, počet jednotek (SHU) odpovídá množství obsaženého kapsaicinu. Nejvíce pikantní jsou čínské chilli papričky. Neměly by se zapíjet vodou, protože to pálení v ústech neuhasí, mnohem účinnější je sníst trochu bílého jogurtu. Zralé plody se suší na slunci a díky tomu dostanou ještě ostřejší chuť.

  • Jalapeňo: je nejoblíbenější chilli paprička veliká asi 10 cm. Sklízí se zelená a dozrává do červené barvy. Má pouze mírně pálivou chuť a vyrábí se z ní Guacamole.

  • Thai: je malá a velmi pálivá, běžně se používá v jižní Asii při vaření ostrého kari.

  • Fresno: je o něco pálivější než Jalapeňo, během růstu se mění ze zelené na červenou, vyjímá se v omáčkách.

  • Kajenský pepř: nejčastěji se s ním setkáte v podobě drceného koření.

  • Scotch bonnet: je to velice ostrá paprička, která je oblíbená v Karibiku.

  • Habanero:je 2 cm dlouhá, extrémně pálivá paprička různých barev a při odstraňování chilli semínek je dobré mít rukavice. Skvěle se hodí do salátů a omáček.

  • Serrano: je zeleno-červená paprička, která je velmi ostrá, ale ne tolik jako Habanero.

  • Anaheim: jedná se o zelenou, polodlouhou a mírně pálivou chilli papričku.

Pozor, chilli nemusí být vhodné pro každého. Pokud je někdo alergický na kiwi, banány, kaštany a avokádo, může být rovněž alergický na kapsaicin. Prášky na hubnutí s obsahem kapsaicinu jsou šetrnější variantou pro ty, co trpí alergií nebo nemají rádi kořeněná jídla.

Univerzální pravidlo, jak zhubnout neexistuje. Osvědčená rada zní dodržovat dietní jídelníček, pravidelný pohyb a často přidávat hrstku pálivých papriček do jídla.


Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
AutorMichaela Hynková
Blog-datum28.2.2017
ČlánkyKondice